Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Μελίνα - Παιδεία - Πολιτισμός

Με την έκθεση «ΜΕΛΙΝΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» το Ιδρυμα Ευγενίδου τιμά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, καλωσορίζοντας το 2010 και εγκαινιάζοντας το εκθεσιακό πρόγραμμά του. Με την έκθεση αυτή σηματοδοτείται μια διάθεση διατήρησης της μνήμης των πηγαίων κωδίκων της Μελίνας και των μονίμων αναζητήσεών της στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού

Φωτογραφίες και βίντεο, ντοκουμέντα της πολύπλευρης ζωής της, υλικό από παραστάσεις και πολιτικές ομιλίες, αναμνήσεις από τα χρόνια της επταετίας, στοιχεία που τη θυμίζουν και την καθιέρωσαν, όλα- μα όλα- περιλαμβάνονται στην έκθεση, η οποία έρχεται να φωτίσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της Μελίνας Μερκούρη , 16 ακριβώς χρόνια μετά τον θάνατό της (Μάρτιος 1994). Ουσιαστικός αρωγός της έκθεσης, το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Ηχοι και συναισθήματα, χρώματα και αντικείμενα, ο κόσμος της Μελίνας, και κυρίως η αισθητική της, θα «κατοικήσουν» τους χώρους του Ιδρύματος, δίνοντας μια πλήρη εικόνα της γυναίκας που ήταν και πάθος και μύθος. Χωρισμένη σε θεματικές ενότητες (ζωή, τέχνη, πολιτική) η έκθεση, που πλαισιώνεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, μοιράζεται ανάμεσα στους χώρους του Ιδρύματος, στο ισόγειο και στον δεύτερο όροφο. Εξώφυλλα περιοδικών, όπως το «Life» του Δεκεμβρίου του 1966- όταν έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το «Ιλια Ντάρλινγκ»-, στιγμιότυπα από παραστάσεις αρχαίου δράματος και ξένου ρεπερτορίου, από κινηματογραφικά γυρίσματα, αλλά και αποσπάσματα από συνεντεύξεις περιλαμβάνονται στο εκθεσιακό υλικό.
 
Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2010.
 
Πηγές: άρθρο στην εφημερίδα "Το Βήμα" (27.02.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου