Ο 15χρονος Σεργκέν είναι μουσουλμάνος που κατάγεται από το Αρσάκειο της Ροδόπης και φοιτά στην Γ΄ Γυμνασίου. Στο σχολικό περιβάλλον βρίσκεται ανάμεσα σε συμμαθητές χριστιανούς από την περιοχή του, σε πρόσφυγες παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, σε μετανάστες από τη Βουλγαρία, σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Αθίγγανους από γειτονικούς οικισμούς και ορεσίβιους μουσουλμάνους πομακικής καταγωγής από τον ορεινό όγκο του νομού.
«Αισθάνομαι πολύ άνετα στο σχολείο μου. Δεν με απασχολεί η διαφορετική καταγωγή, η θρησκεία και η μητρική γλώσσα των συμμαθητών μου. Εξάλλου, όποιος δεν δημιουργεί προβλήματα στους γύρω του δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί υποτιμητικά σε αυτό το σχολείο. Το χαρακτηριστικό μας είναι ότι ανάμεσά μας αναπτύσσεται μια κουλτούρα αλληλεγγύης, ώστε ο ένας να βοηθά και να υποστηρίζει τον διπλανό του που αντιμετωπίζει προβλήματα με τα μαθήματα. Εδώ είμαστε ο ένας για όλους και όλοι για τον έναν!».
Ένα σχολείο πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα στη Θράκη είναι το διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Σαπών, που στη σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού αποτυπώνεται η πολιτισμική, κοινωνική και θρησκευτική πολυμορφία της συγκεκριμένης περιοχής. Στην πράξη αποτελεί σημείο συνάντησης και σύνθεσης μαθητών που είτε από επιλογή των γονέων τους είτε λόγω της καταγωγής τους είτε εξαιτίας των συγκυριών των τελευταίων είκοσι χρόνων βρέθηκαν να κατοικούν στις Σάπες και τους κοντινούς οικισμούς. Η κωμόπολη αυτή, ήδη από το 1990, υπήρξε ο τόπος ο οποίος επελέγη από την ελληνική πολιτεία ώστε να εγκατασταθούν σε πρόχειρους αρχικά καταυλισμούς τα πρώτα καραβάνια των ομογενών προσφύγων. Σήμερα, οι περισσότεροι από εκείνη την πρώτη γενιά που εγκαταστάθηκαν στις Σάπες λείπουν από την περιοχή, αφού έφυγαν προς αναζήτηση εργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στο εξωτερικό. Στην ίδια περιοχή συνυπάρχουν αρμονικά μουσουλμάνοι τουρκογενείς που μιλούν τη μητρική τους γλώσσα την τουρκική, Πομάκοι στα ορεινά χωριά με τα δικά τους έθιμα, τη γλώσσα και τη μακραίωνη πολιτισμική τους διαδρομή αλλά και Αθίγγανοι χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εγκαθίστανται και μετανάστες, κυρίως Βούλγαροι.
Πηγή: άρθρο - "Τα Νέα" (26.03.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου