Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

Από Μάρτη... καλοκαίρι. Η πολυσυλλεκτικότητα χαρακτηρίζει για μία ακόμη φορά το πρόγραμμα των Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, το οποίο ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο της διοργάνωσης κ. Γιώργο Λούκο παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου. Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, αλλά και δρώμενα σε διάφορα σημεία της Αθήνας είναι μερικά μόνο από όσα θα διεκδικήσουν το ενδιαφέρον των φιλότεχνων το προσεχές καλοκαίρι. Ωστόσο ο ακριβής αριθμός των παραγωγών είναι ακόμη ρευστός καθώς δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας ορισμένα από όσα επρόκειτο να δούμε ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή (όπως για παράδειγμα το «Μάνα Κουράγιο» του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία της Ντέμπορα Γουόρνερ), ενώ για κάποια άλλα γίνονται ακόμη διαπραγματεύσεις.

Στο παραπάνω πλαίσιο σε εκκρεμότητα βρίσκεται η παραγωγή της όπερας «Νόρμα» του Μπελίνι από την Εθνική Λυρική Σκηνή (πέρυσι οι παραστάσεις της δεν ήταν ενταγμένες στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ, γεγονός που είχε προκαλέσει συζητήσεις) σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κόκκου με πρωταγωνίστριες, σε διπλή διανομή, τη διάσημη λετονή υψίφωνο Βιολέτα Ουρμάνα και τη «δική μας» διεθνώς καταξιωμένη Δήμητρα Θεοδοσίου. Οπως είπε ο κ. Λούκος, από πλευράς φεστιβάλ έχουν «κρατηθεί» οι ημερομηνίες (τέσσερις βραδιές λίγο μετά τα μέσα Ιουνίου στο Ηρώδειο), αλλά το θέμα παραμένει μετέωρο καθώς η ΕΛΣ αναμένει μια χορηγία προκειμένου να οριστικοποιήσει την παραγωγή.

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ αναφέρθηκε στα κριτήρια του εφετινού προγράμματος, το οποίο, όπως είπε, έχει επηρεαστεί από τη γενικότερη δυσχερή οικονομική κατάσταση. Ο εφετινός προϋπολογισμός είναι της τάξεως των 4,3 εκατ. ευρώ (έναντι 5,3 πέρυσι) ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές των εισιτηρίων, παρ' ότι η διαμόρφωσή τους εξαρτάται από το πόσο ακριβή είναι κάθε παραγωγή, θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν. Ο κ. Λούκος σημείωσε ότι το φεστιβάλ θα συνεχίσει τις εκδηλώσεις σε σωφρονιστικά ιδρύματα με μικρές συναυλίες και θεατρικά δρώμενα, ενώ προβλέπεται η προσφορά προσκλήσεων και μειωμένων εισιτηρίων σε μετανάστες και ανέργους. Για μία ακόμη χρονιά, τέλος, πέραν του Ηρωδείου, της Επιδαύρου και της Πειραιώς, εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το θέατρο Πόρτα, το Rex κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (23.03.2010.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου