Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Athens Fringe Festival

Μια ανοιχτή γιορτή καλλιτεχνικής έκφρασης και κοινωνικής δράσης, που περιλαμβάνει όλα τα είδη των τεχνών (μουσική, θέατρο, εικαστικά, χορό, λογοτεχνία), αποτελεί το «Athens Fringe Festival» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το «Edinburgh Fringe Festival», το μεγαλύτερο και γνωστότερο Φεστιβάλ στον κόσμο.

Πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου, στην «Τεχνόπολι» του Δήμου Αθηναίων σε πολλούς συνεργαζόμενους χώρους, στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης. Η διάχυση στους δημόσιους χώρους, η ανάληψη κοινωνικής ευθύνης, οι συνεργατικές καλλιτεχνικές δράσεις, η συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνικής παρέμβασης και κοινωνικής πράξης αποτελούν τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η φιλοσοφία του Φεστιβάλ.

Για τον λόγο αυτόν ανοίγεται σε καλλιτέχνες, σε ομάδες, οργανώσεις, η δράση των οποίων δεν συνιστά απλώς τον πολιτισμό εν τη γενέσει του, αλλά και την κοινωνική δράση στη βάση της.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ χωρίζονται σε δύο άξονες: αυτές που διοργανώνει η ομάδα του «Athens Fringe Festival», σε συνεργασία με επιμελητές, κι αυτές που διοργανώνουν τα άτομα και οι ομάδες που θα ανταποκριθούν στην ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο Φεστιβάλ.

Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται η φυσιογνωμία και η λογική των ανά τον κόσμο «Fringe Festivals» και ταυτόχρονα αναζητάται η ταυτότητα του Φεστιβάλ για τα επόμενα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι το Fringe είναι ένα Φεστιβάλ «do-it-yourself». Οπερ σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία, από το «στήσιμο» μέχρι το «ξεστήσιμο». Αυτός είναι ο χαρακτήρας της διοργάνωσης αλλά και το γούστο της. Δίπλα στους συμμετέχοντες βρίσκονταν φυσικά επαγγελματίες για να τους καθοδηγήσουν, αλλά και μια στρατιά εθελοντών.

Το κλείσιμο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη «Λευκή νύχτα», αυτή της 21ης Ιουνίου. Για ένα βράδυ η Αθήνα δεν κοιμάται. Μουσεία, γκαλερί, καταστήματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εστιατόρια μένουν ανοιχτά τη νύχτα. Ενα γλέντι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης. Στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, η Αθήνα, για ένα βράδυ, φωτίζεται, στολίζεται και διασκεδάζει τους καλεσμένους της. Η νύχτα γίνεται μέρα. Στόχος είναι να σηματοδοτηθεί μια εκδήλωση που θα αφήσει εποχή και θα γίνει θεσμός.

Πηγή: άρθρο - "Εθνος" (19.03.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου