Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Δημοσιογράφοι μόνοι ψάχνουν

Ολοένα και περισσότεροι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα (social media), όπως το Twitter και το Facebook, ως πηγή πληροφόρησης για τις ιστορίες τους.

Αμερικανική έρευνα αποδεικνύει ότι ένα 56% των ρεπόρτερ και των συντακτών θεωρούν ότι τα κοινωνικά δίκτυα είναι πολύ σημαντικά στη δουλειά τους. Το 84% όμως των δημοσιογράφων που καταφεύγουν εκεί χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που λαμβάνουν εξαιρετικά προσεκτικά καθώς θεωρούν ότι τις περισσότερες φορές δεν είναι αξιόπιστες. Ουσιαστικά, η πλειονότητα των ρεπόρτερ χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία ολοένα και αναπτύσσονται, ως πηγές απ' όπου αντλούν θέματα τα οποία όμως από εκεί και μετά χρειάζονται διερεύνηση και επιβεβαίωση με τον κλασικό δημοσιογραφικό τρόπο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την πολυεθνική εταιρεία δημοσίων σχέσεων Cision και το Πανεπιστήμιο Τζ. Ουάσιγκτον πέρυσι το φθινόπωρο. Χρησιμοποιήθηκαν ως βάση της έρευνας 371 δημοσιογράφοι, οι μισοί από τους οποίους έχουν περισσότερα από 20 χρόνια προϋπηρεσίας, κάτι που σημαίνει ότι θεωρούνται «εμιγκρέδες» στη χρήση της τεχνολογίας.

Ολοι οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν παραδέχτηκαν ότι για τις on line αναζητήσεις τους χρησιμοποιούν πάντα Google, ενώ ακολουθεί ένα 61% που απαντά ότι στρέφεται και στο Wikipedia. Το 89% των δημοσιογράφων χρησιμοποιούν (ή απλώς διαβάζουν) κείμενα από blogs όταν διεξάγουν την έρευνά τους on line, ενώ ένα 96% απευθύνεται μόνο σε εταιρικά websites. Σε αντιδιαστολή, τα δίκτυα όπως το Facebook ή το Linkedin ανεβαίνουν σιγά σιγά στη λίστα των προτιμήσεων των επαγγελματιών του Τύπου. Μόνο τα 2/3 των ερωτηθέντων στρέφονται σ' αυτά, ενώ μόλις οι μισοί χρησιμοποιούν το Twitter.

«Τα παραδοσιακά ΜΜΕ ξεκάθαρα πια βασίζονται και στα κοινωνικά δίκτυα» συμπεραίνει η Χάιντι Σάλιβαν, αντιπρόεδρος της Cision. «Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι υποκαθιστούν τις πρωταρχικές πηγές και πρακτικές των δημοσιογράφων» σπεύδει να προσθέσει. Υιοθετούν, λοιπόν, τα νέα εργαλεία αλλά το κάνουν πολύ προσεκτικά. Γι' αυτό άλλωστε και το 44% των δημοσιογράφων υποστηρίζει ότι εξαρτάται από τα γραφεία Τύπου και των Δημοσίων Σχέσεων για «συνεντεύξεις και πρόσβαση σε πηγές και ειδικούς», ενώ μόλις το 17% δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς τους επαγγελματίες των δημοσίων σχέσεων!

Πηγή: άρθρο - "Ελευθεροτυπία" (27.02.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου