Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται σήμερα για 100ή φορά επαναφέροντας το ερώτημα για τη θέση της στη σύγχρονη κοινωνία. Η πρόοδος του αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών είναι αδιαμφισβήτητη. Αδιαμφισβήτητες είναι ωστόσο και οι ανισότητες και διακρίσεις που εξακολουθούν να οριοθετούν ή ακόμη και να απειλούν τη ζωή τους.
Γιατί υπάρχουν ανισότητες που σχετίζονται με τις ευκαιρίες για προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική εξέλιξη και αναγνώριση (όπως τις βιώνουμε κυρίως στον δυτικό κόσμο), υπάρχουν όμως και διακρίσεις που άπτονται της ίδιας της ανθρώπινης επιβίωσης και των μέσων για την εξασφάλισή της.
Το 70% των φτωχότερων κατοίκων του πλανήτη είναι γυναίκες, 39 εκατ. κορίτσια σε όλο τον κόσμο στερούνται αυτή τη στιγμή την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τρία εκατομμύρια κορίτσια τον χρόνο κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ενώ μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως πέφτει στη διάρκεια της ζωής της θύμα ξυλοδαρμού, βιασμού ή άλλων μορφών κακοποίησης.
Η ύπατη εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι θυμίζει, με αφορμή τους σημερινούς εορτασμούς, τους 5.000 φόνους γυναικών που διαπράττονται κάθε χρόνο στο όνομα της «οικογενειακής τιμής» αλλά και τα εκατομμύρια γυναικών (σε κάθε χώρα και ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικής τάξης) που βιώνουν καθημερινά τη βία μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Το να είσαι γυναίκα δεν σημαίνει βεβαίως παντού το ίδιο. Σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος για την υπεράσπιση των ελευθεριών Freedom House, ο αραβικός κόσμος είναι η περιοχή στην οποία τα δικαιώματα των γυναικών περιστέλλονται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, με μικρά μόνο βήματα προόδου να έχουν σημειωθεί την τελευταία πενταετία σε 15 από τις 18 αραβικές χώρες.
Αλλά και στη Δύση ο δρόμος για την πλήρη εδραίωση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ακόμη μακρύς: οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια δουλειά και να μην έχουν την ίδια πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στις ανώτατες θέσεις και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Υποεκπροσωπούνται στα πολιτικά αξιώματα, στον κόσμο των επιχειρήσεων, στα συνδικάτα, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που θεωρείται μία από τις πιο προοδευτικές περιοχές, οι μισθοί τους είναι κατά μέσο όρο 18% μικρότεροι από αυτούς των ανδρών, φαινόμενο που φιλοδοξεί να καταπολεμήσει η Κομισιόν.
Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης επισήμανε ότι η θέση των γυναικών στην Ευρώπη βελτιώνεται αλλά με πολύ αργά βήματα, γεγονός που επιβάλλει μεγαλύτερη κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση: «Παρά τα ευγενή ιδανικά, οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες στερούνται ενός σημαντικού πυλώνα, κι αυτός είναι μια πραγματική ισότητα των δύο φύλων».
Πηγή: άρθρο - εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (08.03.2010).
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου