Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Κλιματική αλλαγή: βεβαιότητες - αβεβαιότητες

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Ετους Βιοποικιλότητας διοργανώνουν ομιλία του Dr. HERVE LE TREUT με θέμα: "Κλιματική Αλλαγή – Βεβαιότητες Αβεβαιότητες", την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» του Κέντρου ΓΑΙΑ.

O Hervé Le Treut είναι ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς του κλίματος παγκοσμίως. Είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Μικτής Επιστημονικής Επιτροπής του Ερευνητικού Προγράμματος για το Παγκόσμιο Κλίμα (WCRP) και μέλος της Διακυβερνητικής Ομάδας ειδικών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Είναι συγγραφέας πολλών έργων σχετικά με το κλίμα, εκ των οποίων το τελευταίο κυκλοφόρησε το 2009 και είχε τίτλο: «Νέο κλίμα στη Γη - Αντίληψη, Πρόβλεψη, Αντίδραση» (“Nouveau Climat sur la Terre – Comprendre, Prédire, Réagir”, εκδ. Flammarion).

O Hervé Le Treut, μετά την Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη, όπου εκπροσώπησε τη Γαλλία, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη «βαθύτερης κατανόησης των προκλήσεων» και το φόβο του ότι δε μας απομένει πολύς χρόνος για να αντιδράσουμε. Θεωρεί ότι εάν δεν γίνει κάτι, το 2050 θα ξεπεράσουμε το κρίσιμο όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2°C. Ωστόσο, σήμερα οι ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις δεν μας εξασφαλίζουν ότι η θερμοκρασία επιτρέψουν στην ανθρωπότητα θα παραμείνει κάτω από το όριο των 2°C.

Η ομιλία του Hervé Le Treut θα πραγματοποιηθεί στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση CLIMAX «Πλανήτης Γη: κλιματική αλλαγή και ανθρώπινη παρέμβαση», η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο ΓΑΙΑ μέχρι τις 30 Μαΐου 2010 σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και Βιομηχανίας, Βιλλέτ – Παρίσι (Cité des Sciences et de l’Industrie, Villette - Paris).

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Μουσείου Γουλανδρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου