«Σε ελάχιστες περιπτώσεις οι άνθρωποι “αποκοιμούνται” στη δουλειά- είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά- εξαιτίας παθολογικών αιτίων, όπως για παράδειγμα το Ιδιοπαθές Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, με τον κατάλληλο συνδυασμό βημάτων μπορεί κανείς να καταπολεμήσει την ατονία, να ενισχύσει την ενέργεια του οργανισμού και να πετύχει υψηλά επίπεδα εγρήγορσης και αποδοτικότητας» σχολιάζει η δρ Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος.
Η κόπωση και η υπερβολική πίεση ωστόσο δεν είναι οι μόνες αιτίες για τις οποίες κάποιος μπορεί να «κατεβάσει ρολά» στη δουλειά. Συχνά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η βαρεμάρα και όχι το στρες κάνει τους εργαζομένους να αποκοιμηθούν! «Είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο οι εργαζόμενοι να πέφτουν σε έναν αντιπαραγωγικό “λήθαργο” επειδή δεν βρίσκουν πλέον κανένα ενδιαφέρον στη δουλειά τους και βιώνουν αναπόδραστη ανία και μονοτονία» σχολιάζει η κυρία Μαρία Βακόλα, επίκουρη καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η καταπολέμηση αυτού του φαινομένου απαιτεί θάρρος και πρωτοβουλία από την πλευρά του εργαζομένου, ωστόσο με την κατάλληλη μεθοδολογία μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα.
Μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τη γενικευμένη «υπνηλία» των εργαζομένων έχουν και οι ίδιοι οι εργοδότες! «Οι αντιπαραγωγικές συμπεριφορές των εργαζομένων, όπως η έλλειψη αποδοτικότητας και συγκέντρωσης, οφείλονται συνήθως στις λάθος επιλογές των εργοδοτών, οι οποίοι δεν κατορθώνουν να τοποθετήσουν τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις που αντιστοιχούν στα ενδιαφέροντα και στις ικανότητές τους» σχολιάζει ο κ. Ιωάννης Νικολάου, επίκουρος καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, οι εργοδότες θα όφειλαν να αφουγκράζονται τις ανάγκες των εργαζομένων και να προβαίνουν σε ρεαλιστική στοχοθεσία, παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα για εξέλιξη και εκπαίδευση του εργαζομένου μέσα από την εργασία του. Σε αυτό το πνεύμα, πολλές εταιρείες του εξωτερικού εφαρμόζουν το πρωτοποριακό σύστημα του «power nap» («δυναμικός υπνάκος»): διαθέτουν στους εργαζομένους ειδικό χώρο ώστε αυτοί να κοιμούνται για 15-20 λεπτά εκ περιτροπής κάθε ημέρα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν την αποδοτικότητά τους και κατ΄ επέκταση τα έσοδα της εταιρείας! «Τέτοια ρηξικέλευθα μέτρα ακούγονται σαν ανέκδοτο στην Ελλάδα. Δυστυχώς, οι έλληνες εργοδότες αδυνατούν να καταλάβουν ότι για να είναι αποδοτικός ο εργαζόμενος οφείλουν αυτοί πρώτοι να... κάνουν σωστά τη δουλειά τους» αντιτείνει ο κ. Νικολάου.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της εφημερίδας "Το Βήμα" (21.03.2010).
Τρίτη 23 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου