Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ για ενημέρωση των νέων

Τα τρία H (HIV, HBV και HCV), από τις συντομογραφίες που υποδηλώνουν τους ιούς του AIDS και της ηπατίτιδας Β και Γ αντίστοιχα, έδωσαν το όνομά τους στο πρόγραμμα H-cube, δηλαδή Η στον κύβο ή στην τρίτη, με σκοπό να ενημερώσει νέους μεταξύ 15 και 24 ετών για τους τρόπους μετάδοσής τους. Το χρηματοδοτεί ο Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και τους Καταναλωτές, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Υγεία 2008». Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις έντεκα χώρες που συμμετέχουν, μαζί με τις Βουλγαρία, Τσεχία, Κύπρο, Ουγγαρία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ιταλία. Τη χώρα εκπροσωπεί το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και θα απευθύνεται σε πρώην χρήστες ουσιών.

Οι νέοι 15 - 24 ετών θα προσεγγίζονται στα μέρη όπου συχνάζουν από εθελοντές. Η ενέργεια αυτή δρομολογείται στο τέλος της χρονιάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ακόμη, σχεδιάζεται ο εμπλουτισμός της ιστοσελίδας www. hcube-project. eu που αποτελεί ιντερνετικό σημείο αναφοράς για την εκστρατεία και ο σχεδιασμός ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξ αποστάσεως μάθησης (e-learning) για στελέχη ψυχικής υγείας, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2007 στην Ευρώπη και στις γείτονες χώρες διαγνώστηκαν 50.000 νέες περιπτώσεις του ιού HIV. Παράλληλα, δύο εκατ. άνθρωποι ζουν με τον ιό του AIDS, με το ποσοστό επικράτησής του στον πληθυσμό να κυμαίνεται από 0,1% έως 1,2% σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, τα νέα κρούσματα ηπατίτιδας Β και Γ ανέρχονται σε 6.481 και 27.591 αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, με χθεσινή του ανακοίνωση, διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ ότι με την κατά 10% περικοπή της επιχορήγησής του από το υπουργείο Υγείας λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους και ζητούν την ενίσχυσή τους με πρόσθετο προσωπικό.

Πηγή: άρθρο - "Η Καθημερινή" (25.03.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου