Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Το Ιπτάμενο Ποδήλατο του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας στο Μέγαρο Μουσικής

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έρχεται στις 9 και 10 Απριλίου το Μαύρο Θέατρο της Πράγας με την παράσταση «Το Ιπτάμενο Ποδήλατο».

Το Μαύρο Θέατρο της Πράγας ιδρύθηκε το 1961 και έγινε γρήγορα ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της τσέχικης δραματικής τέχνης σε όλο τον κόσμο. Έχει πάρει μέρος σε αμέτρητα θεατρικά φεστιβάλ και διεθνείς περιοδείες και έχει παρουσιαστεί σε παραπάνω από 40 χώρες. Η καταγωγή της τεχνικής του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας εντοπίζεται στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας του 17ου αιώνα, ενώ αργότερα τη χρησιμοποιούσαν και οι ταχυδακτυλουργοί στα μαγικά τους κόλπα.

Ο ιδρυτής του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας, Ζίρι Σρνέτς, ανακάλυψε τυχαία το 1961 την τεχνική στην οποία στηρίζεται σήμερα η φιλοσοφία του Μαύρου Θεάτρου, όταν πειραματιζόταν με τη γαλάζια λάμπα φθορισμού (black light) για την καλύτερη παρουσίαση της διατριβής του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Κρατικού Κονσερβατουάρ και την Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας, του τμήματος κουκλοθεάτρου.

Το έργο που θα παρουσιασθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι το «Ιπτάμενο Ποδήλατο» που παρουσιάζεται σε δέκα σκηνές. Πρόκειται για μια ρομαντική ιστορία ενός εφευρέτη που, στην προσπάθειά του να κατασκευάσει το ιπτάμενο ποδήλατο, ανακαλύπτει τον έρωτα για πρώτη φορά στην ζωή του. Το «Ιπτάμενο Ποδήλατο» είναι μια παράσταση με ρετρό στοιχεία, κοστούμια εποχής, ρομαντική μουσική και χορογραφίες που αναμειγνύει τεχνικές του βωβού, αλλά και του σουρεαλιστικού κινηματογράφου.

Πηγή: newsroom - ΔΟΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου