Σχεδόν οκτώ στους δέκα ανθρώπους που συμμετείχαν σε έρευνα του BBC σε 26 χώρες θεωρούν θεμελιώδες δικαίωμα την πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ήταν παρόμοια τόσο στις χώρες με υψηλή διείσδυση του Διαδικτύου, όπως η Νότιος Κορέα, όσο και στις χώρες που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του ψηφιακού χάσματος. Στην Τουρκία, για παράδειγμα το ποσοστό των συμμετεχόντων που θεωρούν θεμελιώδες δικαίωμα το Διαδίκτυο ανέρχεται στο 90% -υψηλότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία GlobeScan σε δείγμα 27.000 ενηλίκων, δεν κάλυψε την Ελλάδα.
Το 79% του δείγματος απάντησε ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου το ποσοστό ήταν 87%, ενώ μεταξύ των μη χρηστών περιορίστηκε στο 70%. Ορισμένες χώρες, όπως η Εσθονία και η Φινλανδία, έχουν ήδη αναγνωρίσει το Διαδίκτυο ως θεμελιώδες δικαίωμα, στάση προς την οποία πιέζει και ο ΟΗΕ: «Το δικαίωμα στην επικοινωνία δεν μπορεί να αγνοηθεί» σχολίασε στο BBC ο Χαμαντούν Τουρέ, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) των Ηνωμένων Εθνών. Οι κυβερνήσεις «πρέπει να θεωρούν το Διαδίκτυο βασική υποδομή, όπως τους δρόμους, την αποκομιδή των απορριμμάτων και το νερό» δήλωσε.
Διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών που κάλυψε η έρευνα εμφανίζονται ως προς τα ποσοστά των συμμετεχόντων που πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ρυθμίζουν ορισμένους τομείς της λειτουργίας του Διαδικτύου. Στη Νότιο Κορέα και τη Νιγηρία, για παράδειγμα, οι περισσότεροι τάσσονται κατά του ελέγχου, ενώ στην Κίνα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η πλειονότητα των συμμετεχόντων θα επιθυμούσε κάποιου είδους έλεγχο.
Όσον αφορά τα προβλήματα στη χρήση του Διαδικτύου που απασχολούν το κοινό, αυτά είναι κατά φθίνουσα σειρά η ηλεκτρονική απάτη, το βίαιο ή άσεμνο περιεχόμενο, οι απειλές κατά της ιδιωτικής ζωής, η κρατική λογοκρισία και η ισχύς των ιδιωτικών εταιρειών.
Πηγή: newsroom - ΔΟΛ.
Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου