Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ετήσια Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη

Δημοσιεύθηκε η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το έτος 2009. Η έκθεση παρουσιάζει το έργο του Συνηγόρου του Πολίτη μέσα στο 2009 και δίνει έμφαση σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις συνολικά και ανά θεματική κατηγορία. Ο αριθμός των νέων υποθέσεων αυξήθηκε και πάλι και έφτασε μέσα στο 2009, στις 13.433, τον μεγαλύτερο αριθμό από συστάσεως της ανεξάρτητης αρχής.

Τα προβλήματα που καταγγέλλουν οι πολίτες σχετίζονται με δύο κυρίως κατηγορίες θεμάτων. Η πρώτη κατηγορία αφορά την καθημερινή επαφή του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες: υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλιση, φορολογία, περιβάλλον, έκδοση αδειών πάσης φύσεως, και συναλλαγές με τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία υποθέσεων είναι εκείνες που αφορούν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως οι διακρίσεις λόγω εθνικότητας, φυλής, θρησκείας, φύλου κ.λπ. και η ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση και στην κοινωνική ασφάλιση, καθώς επίσης και οι αυθαιρεσίες στη διαδικασία απονομής ιθαγένειας ή χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Μέσα στο 2009, ο Συνήγορος του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα δύο ειδικές εκθέσεις, για τη δημοτολογική τακτοποίηση των Τσιγγάνων και για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην απασχόληση. Διεξήγαγε αυτεπάγγελτες έρευνες, έκανε αυτοψίες, εξορμήσεις στην περιφέρεια και επισκέψεις σε σχολεία. Ο Συνήγορος του Πολίτη, επισκέφτηκε επίσης σωφρονιστικά ιδρύματα ενηλίκων και ανηλίκων, διοργάνωσε ημερίδες, συνέδρια και εκδηλώσεις, όπως οι συναντήσεις της ομάδας εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού, και εξέδωσε νομικό οδηγό για το περιβάλλον.

Για να διαβάσετε την έκθεση πατήστε εδώ.

Διαβάστε επίσης σχετικό άρθρο στην εφημερίδα "Το Βήμα" (26.03.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου