Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Ουσιαστικά δικαιώματα των ατόμων με νοητική υστέρηση

Μεγάλη ημερίδα στην δημοσιογραφική εστία Λευκωσίας.

Η εφαρμογή του άρθρου 12 της Σύμβασης του ΟΗΕ 2007 για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα άτομα με νοητική υστέρηση (ν.υ.) μεταφράζεται σε μετεξέλιξή τους σε υποκείμενα άσκησης νομικών δικαιωμάτων.

Από την Κύπρο εκπορεύεται το παραπάνω κρίσιμο και απελευθερωτικό μήνυμα, που σε όλες του τις λεπτομέρειες θα αναλυθεί σε σημαντική ημερίδα που πραγματοποιείται την Παρασκευή το πρωί στην κυπριακή δημοσιογραφική εστία (Αγλαντζιά, Λευκωσία), υπό την ευθύνη της κυπριακής επιτροπής προστασίας νοητικά υστερούντων ατόμων.

Η ουσία της ημερίδας συμπυκνώνεται στην ανάδειξη των βασικών ζητουμένων για την ισότητα στην πράξη των ατόμων με νοητική υστέρηση. Δικαιοπρακτική ικανότητα, υποστηριζόμενη λήψη αποφάσεων, κηδεμονία των ενηλίκων με ν.υ. ατόμων. Όλα τα παραπάνω ζητούμενα συναντώνται με την σύγχρονη απελευθερωτική προσέγγιση της αναπηρίας, με αναγκαία γι’ αυτό προϋπόθεση την κύρωση της διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ και την επιβολή της δικαιωματικής προσέγγισης που εκφράζει στις εθνικές νομοθεσίες.

Η Κύπρος δείχνει τον δρόμο... Οι της κυπριακής δημοκρατίας καίτοι “φρέσκοι” μέτοχοι του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μοιάζουν αποφασισμένοι να εντάξουν στις πρώτες προτεραιότητές τους όλες εκείνες τις ενέργειες και επιλογές που δίδουν αληθινό (πολιτικό, κοινωνικό, νομικό) περιεχόμενο στην δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας. Ομιλεί γι’ αυτό από μόνη της η εξαιρετικά επιμελημένη στελέχωση της ημερίδας. Στο πλευρό των κυπριακών αναπηρικών οργανώσεων δίνει το παρών και η υπουργός εργασίας Σωτ. Χαραλάμπους κυρώνοντας δια της παρουσίας της το αίτημα για άμεση εφαρμογή των αρχών της σύμβασης στην κυπριακή νομοθεσία.

Μετέχει, επίσης, ο νομικός Urlich Hellman εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού οργανισμού Inclusion Europe για να εξειδικεύσει το τι ακριβώς σημαίνει το άρθρο 12 για την δικαιοπρακτική ικανότητα των με ν.υ. ατόμων. Το παρών, τέλος, δίνει και ο πρόεδρος της ελληνικής συνομοσπονδίας και του ευρωπαϊκού forum ΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, αναδεικνύοντας την οικουμενική της όλης εκδήλωσης διάσταση : Τα σημαντικά βήματα προόδου που γίνονται στο καθένα από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αφορούν τους Ευρωπαίους με αναπηρία στο σύνολό τους. Η πρόοδος, η εξέλιξη είναι συλλογική/πανευρωπαϊκή υπόθεση.

Δυο λόγια ουσίας από τον Γ. Βαρδακαστάνη που αποδίδουν τα μελλούμενα από την εφαρμογή του άρθρου 12 : “Θα επιφέρει επαναστατικές, ριζοσπαστικές αλλαγές στις εθνικές νομοθεσίες. Θα αποδώσει πλήρη δικαιώματα στα άτομα με ν.υ. σε ότι αφορά την δικαιωματική δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Από την προσωπική ζωή τους έως και την διαχείριση της περιουσίας τους”.

Πηγή: άρθρο -"Έλευθεροτυπία" (10.03.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου