Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

Μίκρυνε τη μέρα ο σεισμός στη Χιλή

Ο ισχυρότατος σεισμός των 8,8 Ρίχτερ που έπληξε τη Χιλή, πιστεύεται πως είχε επιπτώσεις στην περιστροφή της Γης και μίκρυνε τη διάρκεια της μέρας, όχι όμως για πολύ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο σεισμός αυτός, ο έβδομος πιο ισχυρός από όσους έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, θα πρέπει να περιόρισε τη διάρκεια της μέρας μέχρι 1,26 milliseconds (χιλιοστά του δευτερολέπτου).

Όπως δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκρος της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος (ΝΑΣΑ) «ίσως το πιο εντυπωσιακό να είναι το πόσο μετέβαλε ο σεισμός τον άξονα της Γης».

Σύμφωνα με το μοντέλο που χρησιμοποίησε σε υπολογιστή ο Γκρος, ο σεισμός της Χιλής που έγινε το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να μετατόπισε τον άξονα πάνω στον οποίο ισορροπεί η μάζα της γης μέχρι 8 εκατοστά. Και στο παρελθόν οι ισχυροί σεισμοί είχαν επιπτώσεις στη διάρκεια της μέρας και στον άξονα της Γης. Ο σεισμός 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σουμάτρα το 2004 που προκάλεσε το φονικό τσουνάμι, πιστεύεται ότι πρέπει να μετακίνησε τον άξονα της γης μέχρι 7 εκατοστά.
 
Πηγή: άρθρο στην εφημερίδα "Τα Νέα" (02.03.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου