Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Τα κατορθώματα του Ηρακλή ζωντανεύουν σ' ένα πάρκο

Ενα έξυπνο και ενδιαφέρον αρχαιολογικό θεματικό πάρκο ετοιμάζεται στη Λέρνα, στους Μύλους Αργολίδας. Πρόκειται για έναν εκτεταμένο χώρο πολιτισμού που θα τονώσει οικονομικά την περιοχή, ενώ θα συνδυάσει με πρωτότυπο τρόπο την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του κοινού.

Η διαμόρφωσή του με κεντρικό θέμα τα κατορθώματα του Ηρακλή και τα σημαντικά υδραυλικά έργα που κρύβονται πίσω από τους άθλους –άλλωστε η περιοχή συνδέεται με τον άθλο της Λερναίας Υδρας– στην επιχωματωμένη Αλκυονία λίμνη, η οποία εντάσσεται στον οικισμό των Μύλων, είναι ένας από τους βασικούς του στόχους.

Επίσης, η ενοποίηση των διάσπαρτων αρχαιολογικών και μυθολογικών πυρήνων της περιοχής (οργανωμένος χώρος της προϊστορικής Μαγούλας, οικοδομικό τετράγωνο με μνημειακά λείψανα ιστορικών χρόνων, πηγές Λέρνας και Αλκυονία Λίμνη). Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο όμως, περιλαμβάνει ακόμη την ανάδειξη και διαμόρφωση του επισκέψιμου χώρου της Λέρνας, ο οποίος θα αναβαθμιστεί με νέες υποδομές προβολής των μνημείων του.

Το πάρκο θα έχει περίοπτη θέση, θα βρίσκεται στο επίκεντρο των αρχαιολογικών πυρήνων οι οποίοι θα ενοποιηθούν μέσω μιας νέας ασφαλούς πορείας των επισκεπτών. Θεματικοί κήποι με φυτά, όπως ο κισσός και η δάφνη, που ήταν προσιτά στους αρχαίους, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός που θα εξάπτει τη φαντασία του επισκέπτη. Φυτεύσεις με πλατάνια σε ανάμνηση του πολύρρυτου άλσους πλατάνων που περιγράφει ο Παυσανίας, είναι ακόμη ένα σχέδιο, επίσης οι υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων και τα επτά σκάμματα με εκπαιδευτικά παιχνίδια που αναφέρονται στους άθλους του Ηρακλή. Παζλ με απεικονίσεις των κατορθωμάτων του θα «διηγούνται» τους μύθους. Τα άγρια άλογα του Διομήδη, τα μήλα των Εσπερίδων, η ζώνη της Ιππολύτης, η κόπρος του Αυγείου, η Λερναία Υδρα θα επιστρατευθούν σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τα υπαίθρια καθιστικά και τις δεκάδες παροχές που θα μας κάνουν να θυμηθούμε τη μυθολογία της περιοχής. Μια πρωτότυπη κατασκευή είναι και η διαδρομή με τα υλικά από διάφορες εποχές, όπως: πέτρα, χαλκός, μάρμαρο και μπετόν.

Πηγή: άρθρο - "Η Καθημερινή" (05.03.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου