Είναι το πιο «ανοικτό», το πιο πολυσυλλεκτικό κλαμπ του κόσμου. Αλλά... για προσπάθησε να γίνεις μέλος! Η είσοδος στη ΜΕΝΣΑ επιτρέπεται σε όλους, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, ηλικίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή φύλου, αρκεί το IQ τους να τους κατατάσσει στο ανώτερο 2% του ανθρώπινου πληθυσμού! Η ΜΕΝΣΑ είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1946, και σήμερα αριθμεί περί τα 100.000 μέλη σε 50 χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται από το 1988, έχοντας μέχρι σήμερα ανοίξει τις πόρτες της για 1.020 μέλη. Ελάχιστοι, άλλωστε, έχουν δείκτη ευφυΐας 140 και άνω, που απαιτείται για είσοδο στο κλαμπ.
Οπως εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της ελληνικής ΜΕΝΣΑ κ. Χρήστος Αποστολίδης, με αφορμή τη διοργάνωση αυτή την Κυριακή ενός ακόμα τεστ εισαγωγής στον οργανισμό (ανοικτό για όλους εμάς που θέλουμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας), μέλη της ΜΕΝΣΑ έχουν γίνει άνθρωποι όλου του ηλικιακού φάσματος, όλων των επαγγελμάτων και επιπέδων εκπαίδευσης. «Υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν τελειώσει καν το σχολείο. Αλλωστε το κομμάτι της ευφυΐας που μπορεί να αυξηθεί με τη μόρφωση, την καλλιέργεια, είναι μικρό - το σημαντικότερο κομμάτι το κουβαλά ο άνθρωπος εκ γενετής». Οι περισσότεροι, ωστόσο, είναι άντρες, μιας και όπως φαίνεται οι «γυναίκες είναι πιο διστακτικές στο να δώσουν το τεστ και αντιπροσωπεύονται κατά 25%».
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίζει ο κ. Αποστολίδης είναι ότι από μόνη της η ευφυΐα δεν εξασφαλίζει την επιτυχία στη ζωή. «Υπάρχουν πολλές άλλες παράμετροι που παίζουν ρόλο ώστε κάποιος πράγματι να καταφέρει να χρησιμοποιήσει την ευφυΐα του προς όφελός του. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ένα υψηλό IQ διευκολύνει τη ζωή των κατόχων του». Αν και χρειάζεται συχνά να αντιπαλέψουν έναν ιδιότυπο... ρατσισμό. «Πράγματι, υπάρχει ενός είδους “αντιρατσισμός” ενάντια στους ευφυείς», συνεχίζει ο κ. Αποστολίδης. «Ειδικά στην ελληνική κοινωνία, το να είναι κάποιος ευφυής ενοχλεί. Ποιος ξέρει, ίσως φταίει το “σύμπλεγμα” του Ελληνα που θεωρεί κατά κανόνα ότι αυτός είναι ο καλύτερος και όλοι οι άλλοι είναι χαζοί. Εάν βρεθεί, λοιπόν, στον δρόμο του κάποιος εξυπνότερος τον απομονώνει».
Τι είναι όμως η ευφυΐα; Πώς μεταφράζεται στην «κανονική» ζωή; «Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από την ικανότητα ταχύτερης αντίληψης των πραγμάτων και πιο έγκαιρης αντίδρασης στα συμβαίνοντα. Η ευφυΐα είναι συνυφασμένη με τη λογική».
Το τεστ εισαγωγής στη ΜΕΝΣΑ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου στις 4 μ.μ. και τις 5 μ.μ. (δύο γκρουπ) στο ξενοδοχείο «Φίλιππος» (Μητσαίων 3, πίσω από το Μουσείο Ακρόπολης). Το κόστος συμμετοχής είναι 30 ευρώ και 20 ευρώ για φοιτητές και μαθητές. Μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους (για τους ανήλικους χρειάζεται εξουσιοδότηση από κηδεμόνα). Και γιατί να το κάνουν; «Για να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις μας και σε κάποιες από τις ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος», λέει ο κ. Αποστολίδης. Ε, και για τη δόξα...
Πηγή: άρθρο - "Η Καθημερινή" (04.03.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου