Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Μίνι δορυφόρο κατασκευάζουν μαθητές στη Μυτιλήνη

Δέκα μαθητές της Β΄ Λυκείου και μαζί τους όλο το 3ο Λύκειο που τους υποστηρίζει, στέλνουν τα όνειρά τους από τη Μυτιλήνη στο Διάστημα. Κατασκευάζουν ένα μίνι δορυφόρο στο μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού, βάρους 350 ml, τον οποίο θα εκτοξεύσουν με πύραυλο το ερχόμενο καλοκαίρι από τη βάση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία για να μετρήσει... ίχνη ζωής.

Οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου που βραβεύτηκε πριν από λίγες μέρες από την υπουργό Παιδείας στην εκδήλωση για τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δημιουργίες (επινόησαν εκπαιδευτικό παιχνίδι στον υπολογιστή) αντί να επαναπαυθούν στις δάφνες τους, με περίσσιο ενθουσιασμό που διατρέχει όλες τις τάξεις του Λυκείου, «εκτοξεύουν» τώρα όπως λένε και στο μπλογκ τους «τα όνειρά τους στο Διάστημα».

Το Λύκειό τους -ανάμεσα σε 10 άλλα ελληνικά (!) και άλλα 40 ευρωπαϊκών χωρών- επιλέχθηκε από την ESA, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για τον ευρωπαϊκό μαθητικό διαγωνισμό κατασκευής μίνι δορυφόρου. Ο διαγωνισμός ανάμεσα σε 12 ευρωπαϊκά σχολεία οργανώνεται σε συνεργασία με το Νορβηγικό Κέντρο για τη Διαστημικού αντικειμένου Εκπαίδευση και θα πραγματοποιηθεί 15 - 19 Αυγούστου. Οι σχολικές ομάδες δεν διαγωνίζονται πάνω στο ίδιο αντικείμενο, αλλά μπορούν να παρουσιάσουν διαφορετικά εκπαιδευτικά μοντέλα.

«Ο μίνι δορυφόρος που κατασκευάζει η ομάδα μας θα εκτοξευτεί με πύραυλο «Ιντρούντερ» σε απόσταση 1.000 μέτρων από τη Γη .Θα επιτύχει τον σκοπό του αν δεν διαλυθεί και μας στείλει, καθώς θα κατεβαίνει προς το έδαφος, ελεγχόμενος με ειδικό αλεξίπτωτο, πραγματικές τιμές πίεσης, θερμοκρασίας, υγρασίας, διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου σαν να αναζητούσε δηλαδή ενδείξεις ζωής στην ατμόσφαιρα ενός άγνωστου πλανήτη», εξήγησε ο καθηγητής Φυσικής κ Γ. Κοντέλης που πρόσφατα εκπροσώπησε το σχολείο, στην εισαγωγική ημερίδα για τους καθηγητές του Τεχνικού Κέντρου της EA στην Ολλανδία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" (17.03.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου