Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Βραβεία Χορν και Μερκούρη

Ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος για τον ρόλο του Μόριτς Στίφελ στο «Ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (Εθνικό Θέατρο/«Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»), ο Δημήτρης Λάλος για τον ρόλο του Ροτβάιλερ στο «Rottweiler (Ροτβάιλερ)» του Γκιγιέρμο Έρας σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη («Επί Κολωνώ»), ο Αντώνης Μυριαγκός για το «Μάουζερ» του Χάινερ Μίλερ σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου («Άττις») και ο Μιχάλης Οικονόμου για τον ρόλο του Νταούντ στο «Σφαγείο» του Ιλάν Χατσόρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου («Θέατρο του Νέου Κόσμου») είναι οι υποψήφιοι για το φετινό βραβείο Δημήτρης Χορν.

Η Μαρίνα Ασλάνογλου για τον ρόλο της Κάθριν Χόλι στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου («ΑμφιΘέατρο»), η Άλκηστις Πουλοπούλου για τον ρόλο της Ίλζε στο «Ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (Εθνικό Θέατρο/«Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας») και η Γαλήνη Χατζηπασχάλη για τον ρόλο της Πετρονέλλας στον «Φορτουνάτο» του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα (Εθνικό Θέατρο/Νέα Σκηνή) είναι οι υποψήφιες για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη.

Τα δέκα κλείνει φέτος ο έγκυρος θεσμός του Βραβείου Δημήτρης Χορν και τα τέσσερα ο «αδελφός» θεσμός του Βραβείου Μελίνα Μερκούρη. Τα δύο Βραβεία είναι ετήσια, χρηματικά και επαμειβόμενα και απονέμονται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού και νέας γυναίκας ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Τα θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής και χρηματοδοτούνται, αντίστοιχα, από το κληροδότημα που άφησε ο αδελφός του ηθοποιού Γιάννης Χορν και από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Τη φετινή εκδήλωση της απονομής θα χαιρετήσει ο Σταμάτης Φασουλής ενώ στον θεσμό θα αναφερθεί ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Γεωργουσόπουλος- μέλη ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη. Η Άλκη Ζέη θα μιλήσει για τη Μελίνα Μερκούρη και η Χλόη Ομπολένσκι για τον Δημήτρη Χορν και θα προβληθούν δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις - της Μελίνας Μερκούρη στη Μαργκερίτ Ντιράς και του Δημήτρη Χορν την περίοδο που έκανε δοκιμές στον «Τίμωνα τον Αθηναίο».

Απονομή τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, στις 20.00, στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10, Αθήνα).
Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή: άρθρο στην εφημερίδα "Τα Νέα" (04.03.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου