Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Θεωρίες στον αέρα

Μήπως δεν πήγαν άνθρωποι στη Σελήνη; Και αν πήγαν,τι ζώδιο ήταν; Μήπως θύμωσαν οι εξωγήινοι και μας αφήνουν μηνύματα επάνω στα σιταροχώραφα; Μπορούμε να βγούμε από το σώμα μας και να πάμε να δούμε τι γίνεται; Μια πρώτη προσέγγιση σε θεωρίες που μπορεί κατά καιρούς να μας προβλημάτισαν για την αξιοπιστία τους

«Με ρωτούν πολλοί γιατί το βρίσκω πιο εύκολο να πιστεύω ότι οι μαύρες οπές εξατμίζονται και ότι υπάρχει αόρατη κοσμική ύλη και δεν παραδέχομαι άλλα πιο άμεσα πράγματα, όπως τα φαντάσματα και οι ιπτάμενοι δίσκοι»έγραφε σε άρθρο του στο περιοδικό «Νatural Ηistory» το 1963 ο Πολ Ντέιβις, διάσημος φυσικός, καθηγητής του Κέντρου Αστροβιολογίας στο Σίδνεϊ. Για να πάρει κάτι σαν απάντηση ύστερα από δύο χρόνια, όταν ο Μίκαελ Φριντλάντερ έγραφε ότι«είναι διαφορετικό το να είναι το μυαλό σου ανοιχτό στις νέες ιδέες από το να είναι εντελώς άδειο».Βέβαια πολύ πριν απ΄ όλους ο Τζιορντάνο Μπρούνο, από το 1584, είχε γράψει:«Η άγνοια είναι η πιο ευχάριστη επιστήμη στον κόσμο, διότι αποκτάται χωρίς κόπο και κρατάει το μυαλό μακριά από τη μελαγχολία».

Αυτοί που απαιτούν πάντα αυστηρά επιστημονική προσέγγιση στα όποια φαινόμενα είναι γνωστοί στη διεθνή βιβλιογραφία ως «σκεπτικιστές». Ενας από τους πιο γνωστούς σκεπτικιστές στον κόσμο είναι ο Τζέιμς Ράντι. Εγινε γνωστός και γιατί αποκάλυψε πολλά από τα κόλπα των δήθεν μέντιουμ, όπως το στράβωμα των κουταλιών, αλλά και γιατί έχει αθλοθετήσει μεγάλα χρηματικά βραβεία της τάξεως του 1 εκατ. δολαρίων για όποιον καταφέρει να αποδείξει ότι πραγματικά μπορεί να κινήσει πράγματα μόνο με τη σκέψη του ή να επιδείξει άλλα παράδοξα και εκτός της οργανωμένης επιστημονικής πρακτικής κατορθώματα.

Αυτή την εποχή ξαναήλθαν στη μόδα οι θεωρίες για τη «δύναμη της σκέψης», με έναν τίτλο δανεισμένο από την ελληνική γλώσσα, για περισσότερο κύρος. Εχουμε λοιπόνποιον άλλον;- τον Νταν Μπράουν, που κάνει λόγο για τη «Νοητική» στο καινούργιο του μυθιστόρημα «Το χαμένο σύμβολο». Προάγεται από ένα παλιό Ινστιτούτο Νοητικής Επιστήμης και όσοι εργάζονται εκεί θέλουν να ενώσουν τις θεωρίες της Κβαντικής Μηχανικής με όσα έχουν βρεθεί από τους ερευνητές της συνείδησης. Αυτό εντυπωσίασε τον Νταν Μπράουν, ενώ πολλές πληροφορίες για τις εργασίες της ομάδας δίνει προς τα έξω μια αγγλίδα συγγραφέας, η Λιν Μακ Τάγκαρτ, που ύστερα από οκτώ χρόνια μελέτης των εργασιών του ινστιτούτου λέει ότι έχει πειστεί ότι η συνείδηση είναι μια ουσία έξω από τα όρια του σώματός μας, μια ενέργεια που μπορεί να αλλάξει την ύλη.

Διαβάστε περισσότερα για την Ψευδοεπιστήμη και τις επιστημονικές θεωρίες στο Βήμα (28.03.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου