Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Διάβασαν τις μνήμες ανθρώπων

Βρετανοί επιστήμονες μπόρεσαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, «σαρώνοντας» ηλεκτρονικά τον εγκέφαλο ανθρώπων, να ξεχωρίσουν ποιο γεγονός του παρελθόντος θυμόταν κάποιος.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (University College London -UCL), υπό την καθηγήτρια νευροεπιστήμης Ελεάνορ Μαγκουάιρ, παρουσίασαν την πρωτοποριακή έρευνά τους στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μαγνητικής τομογραφίας λειτουργικού συντονισμού (fMRI), έδειξαν σε δέκα «καλωδιωμένους» εγκεφαλικά εθελοντές τρεις σύντομες σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες. Στη συνέχεια, ήσαν σε θέση (με τη βοήθεια λογισμικού με ειδικούς αλγόριθμους), μελετώντας απλώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, να καταλάβουν και να ξεχωρίσουν ποιες ακριβώς σκηνές σκέφτονταν οι εθελοντές, από αυτές που είχαν δει προηγουμένως.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για όσους πάσχουν από απώλεια μνήμης, ενώ σε απώτερο στάδιο θα μπορούσε ίσως να συμβάλλει στη θεραπεία της εγκεφαλικής άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Μπορεί επίσης, όπως είπαν, να υπάρξουν και άλλες πρακτικές εφαρμογές, για παράδειγμα, η διάκριση ανάμεσα σε μια αληθινή και μια ψευδή μνήμη ή ανάμεσα σε μια πρόσφατη και μια παλαιότερη μνήμη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι, μέσα από το «σκανάρισμα» του εγκεφάλου, οι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν απλούστερες σκέψεις, όπως να καταλάβουν ποιο χρώμα σκέφτονταν οι εθελοντές, ποιο αντικείμενο ή ποια τοποθεσία. Τώρα πια, αυτή η ικανότητα «ανάγνωσης» του εγκεφάλου επεκτείνεται και στις μνήμες, που αποτελούν πιο πολύπλοκες διαδικασίες.

Η νέα έρευνα βασίζεται σε μια προηγούμενη από την ίδια ερευνητική ομάδα, που είχε μπορέσει να καταλάβει που «στεκόταν» νοητικά ένα άτομο σε ένα εικονικό δωμάτιο, «διαβάζοντας» τον εγκέφαλό του. Ο αλγόριθμος του υπολογιστή, που έχουν αναπτύξει οι Βρετανοί ερευνητές και ο οποίος αναλύει τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας, δεν «διαβάζει» στην πραγματικότητα τις μνήμες, αλλά μπορεί να ξεχωρίσει τη μια από την άλλη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μνήμες βρίσκονται σίγουρα μέσα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. «Τώρα που έχουμε δει που βρίσκονται, έχουμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς οι μνήμες αποθηκεύονται και πώς μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου», δήλωσε η Μαγκουάιρ.

Οι νευροεπιστήμονες έχουν, τα τελευταία χρόνια, κάνει σημαντικές προόδους στο «διάβασμα» του εγκεφάλου. Μεταξύ άλλων, έχουν μπορέσει να καταλάβουν ποιόν αριθμό είδε ένας άνθρωπος, ποιο γράμμα σκοπεύει να πληκτρολογήσει κ.α.

Πηγή: άρθρο - "Η Καθημερινή" (12.03.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου