Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Low Budget Festival στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το «Σπίρτο» (www.tospirto.net) του Λάκη Λαζόπουλου «ανάβει» για μία ακόμα φορά με σκοπό να «πυροδοτήσει» την τέχνη διοργανώνοντας το 1ο Low Budget Festival, δηλαδή το πρώτο φεστιβάλ μειωμένου κόστους, όπου καλούνται να παρουσιάσουν τις νέες τους παραγωγές δέκα θεατρικές ομάδες με συνολικά 60 ηθοποιούς στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206) από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου.

Νέες θεατρικές τάσεις, σκηνοθέτες και ομάδες που ξεχώρισαν στη θεατρική σκηνή του τόπου συναντιούνται σε αυτό το φεστιβάλ, που φιλοδοξεί- σύμφωνα με τους διοργανωτές- να αποδείξει πως η φαντασία και το ταλέντο αρκούν για να ασκήσει κανείς την τέχνη του σε εποχές χαμηλού προϋπολογισμού. Οι δέκα παραστάσεις παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και είναι αναθέσεις του www.tospirto.net.

«Το πρώτο low budget festival από «το Σπίρτο» είναι γεγονός. Θα ακολουθήσουν και άλλα και φαντάζομαι κάτω από καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις», ανέφερε ο «ιθύνων νους» του φεστιβάλ, Λάκης Λαζόπουλος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Σημείωσε δε, ότι «στο φεστιβάλ συμμετέχουν οι κορυφαίοι της νέας γενιάς του θεάτρου, οι οποίοι παλεύουν εδώ και καιρό συνολικά για το θέατρο χωρίς να έχουν τις φοβερές επιδοτήσεις. Αυτοί είναι, που θα δώσουν την πνοή στο νέο αυτό εγχείρημα και θα φωτίσουν το θέατρο αυτή την δύσκολη για όλους περίοδο». Είπε ακόμη πως «ο καθένας στη ζωή αυτή έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί το δικό του όραμα και με όσες δυνάμεις έχει να το φτάσει όπου μπορεί. Από μικρός έχω μάθει να καταφέρνω με μηδέν μέσα να φτάσω να κάνω αυτό που ήθελα μέσα μου. Σέβομαι απόλυτα το όνειρα του καθένα και αν μπορώ με όσες δυνάμεις έχω προσπαθώ να τα στηρίζω όπως στήριξαν και μένα κάποιοι στο παρελθόν στη διαδρομή μου στο θέατρο».

Σχετικά με τη χορηγία της εκδήλωσης έδειξε ικανοποιημένος, που το φεστιβάλ δεν είναι επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού. «Πιστεύω ότι το ΥΠΠΟ πρέπει να ενισχύσει τις ομάδες αυτές, αλλά στην πρώτη αυτή διοργάνωση προτιμώ να μην συμμετέχει» σημείωσε και πρόσθεσε ότι: «Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι η πολιτεία πρέπει ν΄αγοράζει εισιτήρια αντί να δίνει επιχορηγήσεις και να τα χορηγεί σε νέους. Να καθιερωθεί, δηλαδή, ένα νεανικό εισιτήριο έτσι ώστε να πηγαίνουν οι νέοι στο θέατρο».

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής: ΑbΟvo, «Τζάμπα Ελλάδα» (20, 21, 22/11), Pequod, «Από το φίφτυ φίφτυ στον έρωτα» (23, 24, 25/11), Γιάννης Καλαβριανός, «Πάσχα» (26, 27, 28/11), Γιώργος Νανούρης, «15 λεπτά» (29, 30/11 & 1/12), Σοφία Καραγιάννη, «Κραχ» (2, 3, 4/12), Κώστας Γάκης, «Η Σκάλα» (5, 6, 7/12), Ευριπίδης Λασκαρίδης, «Κορίτσι μπαταρία» (8, 9, 10/12), Βασίλης Μαυρογεωργίου, «Άμλετ» (11, 12, 13/12), VASISTAS, «Contol freak» (14, 15, 16 /12), Blitz, «Γαλαξίας» (17, 18, 19 /12).

Τα εισιτήρια θα κοστίζουν 10 ευρώ (γενική είσοδος) για όλες τις παραστάσεις και η προπώλησή τους αρχίζει αύριο.

Το «Σπίρτο» λειτουργεί με τη μορφή ενημερωτικού portal για την θεατρική κίνηση -όχι μόνον στην Αθήνα - τις νέες ομάδες και τα έργα, που βρίσκονται στη διαδικασία των προβών και των προετοιμασιών με στόχο και όπως λέει η διευθύντριά του, Άννα Βλαβιανού, θέλει «να μας βγάλει από το σπίτι και να μας πάει στο θέατρο». Στην ιστοσελίδα του μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για ό,τι συμβαίνει στο θέατρο, πάνω και πίσω από τη σκηνή (παραστάσεις, πρεμιέρες, πρόσωπα, γεγονότα, συνεντεύξεις, ειδήσεις με εικόνα και ήχο), αλλά και για τις υπόλοιπες τέχνες.

Πηγή: Η Καθημερινή (03.11.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου