Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ταινία για το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Το ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης. Συνθέτης», συμπαραγωγή της ZDF σε συνεργασία με την ARTE, παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή, την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ., στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του συνθέτη και των συντελεστών της ταινίας.

Το ντοκιμαντέρ, συνυπογράφουν οι Αστέρης Κούτουλας και Klaus Salge οι οποίοι επιχειρούν να δώσουν μια συνολική εικόνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Θεοδωράκη, καλύπτοντας μια περίοδο επτά δεκαετιών.

Η αφήγηση ξεκινά από τα πρώτα τραγούδια και την «Κασσιανή-Θεία Λειτουργία» του έφηβου Θεοδωράκη, περνά στα έργα μουσικής δωματίου και τη Sinfonietta της δεκαετίας του 1940, την Σουίτα αρ. 1 για πιάνο και ορχήστρα καθώς και άλλα έργα της περιόδου του Παρισιού, παρουσιάζει την εντατική ενασχόληση του συνθέτη με τους κύκλους τραγουδιών την δεκαετία του 1960, με το ορατόριο «Canto General», τη Συμφωνία αρ. 4, τις Ραψωδίες για κιθάρα και τσέλο, και φθάνει μέχρι τις όπερες.

Τριάντα, σχεδόν, μουσικά παραδείγματα, από τα οποία το καθένα αντιπροσωπεύει μια περίοδο του έργου του, αποκαλύπτουν το ευρύτατο συνθετικό φάσμα του Θεοδωράκη και μας εξοικειώνουν με ένα ανεπανάληπτο σε όγκο και καλλιτεχνική αξία έργο.

Πηγή: Η Καθημερινή (26.11.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου