Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Eλληνοκεντρικός μοντερνισμός σε έργα σπουδαίων ζωγράφων

Έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον Ελληνοκεντρικό Μοντερνισμό εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στην Galerie Glikas. Τίτλος της έκθεσης είναι: «Με εφαλτήριο τη Γενιά του '30, τα μεγάλα εργαστήρια και οι επίγονοί τους».

Πρόκειται για μια έκθεση, όπου παρουσιάζονται ταυτόχρονα σημαντικές προσπάθειες αναγνωρισμένων καλλιτεχνών που αντλούν την έμπνευση τους από την ελληνοκεντρική παρακαταθήκη που κληροδότησαν οι δάσκαλοι της Γενιάς του '30.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι ζωγράφοι: Γιάννης Τσαρούχης, Παναγιώτης Τέτσης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δημήτρης Μυταράς, Σωτήρης Σόρογκας, Αλέκος Φασιανός, Θεόδωρος Μανωλίδης, Μιχάλης Μακρουλάκης, Σαράντης Καραβούζης, Γιώργος Ρόρρης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Ειρήνη Καννά, Χρύσα Βέργη, Ευάγγελος Ρήνας, Ραφαήλ Μπάϊκας.

Την έκθεση προλογίζει και επιμελείται η ιστορικός τέχνης Λίμπερτη Πολύζου που μεταξύ άλλων σημειώνει: «… και ενώ η επιτακτική ανάγκη της επιστροφής στις ρίζες του ελληνικού παρελθόντος φάνταζε ώς μονόδρομος, η μοντέρνα συνθήκη εμβολίαζε τα μύχια του καλλιτεχνικού κόσμου τόσο ώστε να αποκυηθεί ο Ελληνοκεντρικός Μοντερνισμός στο πρόσωπο της Γενιάς του '30… ».

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 29 Νοεμβρίου στις 20:00 και θα φιλοξενείται στην Galerie Glikas (περιφερειακή Υμηττού, λεωφόρος Κατεχάκη, Ηλιούπολη) μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.

Πηγή: Το Βήμα (23.11.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου