Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ο ρόλος των μουσείων στην εποχή της τεχνολογίας

Τη λειτουργία των παραδοσιακών μουσείων στην εποχή της τεχνολογίας, αλλά και τους σύγχρονους τρόπους με τους οποίους τα εκθέματα μπορούν να «επικοινωνήσουν» με το κοινό τους θα αναζητήσουν Έλληνες και Ιταλοί μουσειολόγοι και αρχαιολόγοι στην ημερίδα με θέμα «Μουσειολογικές τάσεις και προσεγγίσεις: Η πρόσφατη ιταλική και ελληνική εμπειρία», που λαμβάνει χώρα σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Το παραδοσιακό μουσείο, όπως το ξέρουμε, πρόκειται να αλλάξει». Τη βεβαιότητα αυτή εκφράζουν οι αρχαιολόγοι, Μάρκο Σαρτίνι και Πάολο Βιλιαρόλο, εκπρόσωποι του Μουσείου της Αυτοκρατορικής Αγοράς στη Ρώμη.

«Τα μουσεία δεν θα είναι ένας τόπος έκθεσης έργων τέχνης. Θα έχουν πλέον την αποστολή να επανατοποθετήσουν τα έργα στο εννοιολογικό τους περιβάλλον και να τα επικοινωνήσουν στο κοινό», τονίζουν.

Θεωρούν δε πως το κλειδί για την αλλαγή του ρόλου των μουσείων βρίσκεται στις νέες τεχνολογίες, αλλά και στους εξειδικευμένους επαγγελματίες. «Έχουμε ήδη την τεχνολογία, ωστόσο πολλοί λίγοι επαγγελματίες μπορούν να συνδέσουν την επιστήμη των υπολογιστών με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ελκυστικό σχέδιο επικοινωνίας για το κοινό, με επιστημονικό υπόβαθρο», εξηγούν.

Προσθέτουν δε ότι είναι σημαντική η συνύπαρξη του παραδοσιακού μουσείου με το εικονικό περιβάλλον. «Σήμερα τα εικονικά μουσεία στο διαδίκτυο αυξάνονται, αλλά ο πλήρης διαχωρισμός τους από το φυσικό χώρο δημιουργεί κενό στην επικοινωνία προς το κοινό», υπογραμμίζουν.

Το Μουσείο της Αυτοκρατορικής Αγοράς έχει βρει τη «χρυσή τομή» στη δημιουργία βίντεο, τα οποία συνοδεύουν τα παραδοσιακά εκθέματα.

Τις Τεχνολογίες Διάχυτης Νοημοσύνης και την πρωτοποριακή τους εφαρμογή στην έκθεση πολυμεσικών εφαρμογών με τίτλο «Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα πίξελς», που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Ξενοφών Ζαμπούλης, Δημήτρης Γραμμένος και Μιχάλης Σηφάκης.

Επίσης, στην ημερίδα θα παρουσιαστούν ανακοινώσεις σχετικές με την οργάνωση και τη λειτουργία νέων αρχαιολογικών μουσείων στην ελληνική επικράτεια (Καρδίτσας, Καρπάθου, Καλύμνου, Νισύρου, Ηγουμενίτσας, Νικόπολης, Άρτας, Αγοράς Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Άργους Ορεστικού).

Πηγή: Η Καθημερινή (18.11.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου