Ενα πιλοτικό πρόγραµµα κινηµατογραφικής εκπαίδευσης, πάνω στο οποίο το υπουργείο Πολιτισµού θα χτίσει την – επί χρόνια διεκδικούµενη – ανώτατη κινηµατογραφική εκπαίδευση, το Εκπαιδευτικό Πειραµατικό Εργαστήρι Ερευνας της Κινηµατογραφικής Τέχνης, ανήγγειλε η κίνηση των δραστήριων Κινηµατογραφιστών στην οµίχλη, παρουσία του υπουργού Πολιτισµού και Τουρισµού Παύλου Γερουλάνου και του Κώστα Γαβρά, στο πλαίσιο συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδηµίας Κινηµατογράφου.
«Θέλουµε ενεργούς κινηµατογραφιστές που να συµµετέχουνστις όποιες αποφάσεις της Πολιτείας και όχι παθητικούς δέκτες των νόµων γιατί αυτοί θα αφορούν το δικό τους αύριο και το µέλλον του ελληνικούκινηµατογράφου», είπε ο υπουργόςΠολιτισµού.
«Αν ψηφιστεί ο νέος κινηµατογραφικός νόµος από τη Βουλή, µπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ», έλεγε στα «ΝΕΑ» αµέσως µετά ο διάσηµος έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, που συντόνισε εισηγήσεις στο συνέδριο «Η σηµασία τη οπτικοακουστικής παιδείας».
«Σίγουρα δεν πρέπει να έχουµε αυταπάτες πως µε έναν νόµο, όσο καλό κι αν είναι αυτό, θα αποκτήσουµεαυτόµατα και καλό κινηµατογράφο,αλλά θα µεγαλώσειτις δυνατότητες να γίνουνκαλύτερες ταινίες», πρόσθεσε.
Στον παγκόσµιο κινηµατογράφο το ζήτηµα του σεναρίου είναι το υπ’ αριθµόν ένα πρόβληµα. Η νέα σχολή κινηµατογραφίας που θα γίνει στην Ελλάδα πρέπει να το προσέξει πολύ και να δηµιουργήσει ειδικό τµήµα. Αν θέλουµε να κάνουµε καλές ταινίες που να ενδιαφέρουν τον κόσµο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα καλά σενάρια.
Οι Κινηµατογραφιστές στην Οµίχλη επεξεργάζονται ήδη το πρώτο βήµα για τη δηµιουργία κινηµατογραφικής εκπαίδευσης ανώτατου επιπέδου στην Ελλάδα, το Εκπαιδευτικό Πειραµατικό Εργαστήρι Ερευνας της Κινηµατογραφικής Τέχνης, που «θα έχει πιλοτική µορφή µέχρι τη δηµιουργία µιας Πρότυπης Ανώτατης Σχολής Κινηµατογράφου και Οπτικοακουστικών Τεχνών», όπως είπαν.
Το Εργαστήρι θα είναι τριετές µε 12 σπουδαστές και δωρεάν φοίτηση ύστερα από εξετάσεις.
Πηγή: Τα Νέα (22.11.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου