Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ανθρώπινα κάστρα και µεσογειακή διατροφή

Τι είναι αυτό που ενώνει τη δική µας µεσογειακή δίαιτα, µε τους νεαρούς άνδρες που µεταµφιέζονται σε γυναίκες, παίρνουν παιδικά καροτσάκια και σκούπες και αναστατώνουν µια πόλη στη Φλάνδρα, τους περουβιανούς χορευτές µε τα ψαλίδια στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στης εκκλησίες επειδή θεωρούνται πολύ διαβολικοί, και τους γάλλους σεφ που ετοιµάζουν ένα µενού τεσσάρων πιάτων;

Η απάντηση είναι πως όλα αυτά θα εξεταστούν αυτή την εβδοµάδα από µια επιτροπή της UNESCO για να περιληφθούν στους πνευµατικούς πολιτιστικούς θησαυρούς του κόσµου. Το πρόγραµµα για τα Μνηµεία της Παγκόσµιας Κληρονοµιάς, το οποίο διαχειρίζεται επίσης η UNESCO, είναι πασίγνωστο και περιλαµβάνει οικοδοµήµατα µοναδικά, όπως η Ακρόπολη και οι Πυραµίδες. Οµως το πρόγραµµα για την Πνευµατική ή Αϋλη Πολιτιστική Κληρονοµιά της Ανθρωπότητας τέθηκε σε εφαρµογή µό λις το 2003 και είναι πολύ λιγότερο γνωστό.

Η επιτροπή της UNESCO συνεδριάζει αυτή την εβδοµάδα για τρεις ηµέρες στο Ναϊρόµπι για να εξετάσει 47 υποψηφιότητες από 29 χώρες. Σε αυτές περιλαµβάνονται τα Καστέλς της Καταλωνίας, τα ανθρώπινα κάστρα που υψώνονται ώς και σε έξι επίπεδα έχοντας στην κορυφή το ελαφρύτερο παιδί που µπορούν να βρουν οι «κατασκευαστές» τους, τα µεξικάνικα φαγητά, οι λαδωµένοι τούρκοι παλαιστές που συναγωνίζονται για τη Χρυσή Ζώνη Κιρκπινάρ, ο χορός φλαµένκο, ο κινέζικος βελονισµός, το κυνήγι µε γεράκι, µια «τέχνη» που προτείνεται από 11 χώρες – Σαουδική Αραβία, Βέλγιο, Νότια Κορέα, Ενωµένα Αραβικά Εµιράτα, Ισπανία, Μογγολία, Μαρόκο, Κατάρ, Συρία, Τσεχία και Γαλλία – και βεβαίως η µεσογειακή δίαιτα, την οποία προτείνουν από κοινού η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και το Μαρόκο.

Οι Γάλλοι προτείνουν ακόµη να περιληφθεί στην Αϋλη Πολιτιστική Κληρονοµιά το γαστρονοµικό γεύµα µε συγκεκριµένη δοµή, το οποίο «αρχίζει µε ένα απεριτίφ, τελειώνει µε λικέρ και περιλαµβάνει τουλάχιστον τέσσερα διαδοχικά πιάτα, συγκεκριµένα ένα ορεκτικό, ψάρι και/ή κρέας µε λαχανικά, τυρί και επιδόρπιο».

Ηδη στονκατάλογο τηςΠνευµατικής ή Αϋλης ΠολιτιστικήςΚληρονοµιάςτης Ανθρωπότητας περιλαµβάνονται επισήµως η µουσική, τα τεχνουργήµατα, τα τρόφιµα, οι παραδοσιακές συγκεντρώσεις, οι χοροί και τα έθιµα διαφόρων φυλών. Αποτελούν, σύµφωνα µε την UNESCO, «µια ζωντανή κληρονοµιά η οποία, όταν µεταδίδεται από γενιά σε γενιά, δίνει σε κοινότητες και οµάδες ένα αίσθηµα ταυτότητας και συνέχειας το οποίο θεωρείται ουσιώδες για τον σεβασµό της πολιτιστικής διαφορετικότητας και της ανθρώπινης δηµιουργικότητας».

Η επιτροπή που συνεδριάζει στο Ναϊρόµπι αποτελείται από 23 µέλη από διάφορες χώρες. Οι αξιωµατούχοι της UNESCO έχουν προτείνει να επικυρωθούν αυτή την εβδοµάδα όλες οι υποψηφιότητες – εκτός από εκείνη για το Σίντζσκα Αλκα, ένα τουρνουά ιπποτών που λέγεται ότι διεξάγεται στο Σιντζ της Κροατίας από το 1751, όταν τα τουρκικά στρατεύµατα πολιόρκησαν την πόλη. Η επιτροπή αποφάνθηκε επισήµως ότι «δεν έχουν παρασχεθεί αρκετές πληροφορίες ότι το τουρνουά είναι συµβατό µε την απαίτηση για αµοιβαίο σεβασµό µεταξύ κοινοτήτων». Ενδεχοµένως επειδή µε το φεστιβάλ αυτό γιορτάζεται ο θρύλος, σύµφωνα µε τον οποίο έπειτα από µια θαυµατουργή επέµβαση της Παναγίας, ο τουρκικός στρατός διέφυγε αφήνοντας νεκρούς µόνον 39 κατοίκους της πόλης, αλλά τα τείχη της γεµάτα µε τα πτώµατα 10.000 στρατιωτών.

Πηγή: Τα Νέα (15.11.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου