Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Υπνος 10 ωρών απαιτείται για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών

Τουλάχιστον 10 ώρες πρέπει να κοιµούνται κάθε βράδυ τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 10. Σύµφωνα µε έρευναειδικών από το αµερικανικό Πανεπιστήµιο Auburn, τα µικρά παιδιά είναι απαραίτητο να κοιµούνται τόσες ώρες για να έχουν σωστή ανάπτυξη. Στην πραγµατικότητα όµως, όπως διαπίστωσε η καθηγήτρια Ψυχολογίας µε ειδίκευση στηνανάπτυξη του παιδιού, δρ Μόνα Ελ Σέικχ, τα παιδιά στον δυτικό κόσµο κοιµούνταιπολύ λιγότερο και συγκεκριµένα 7,5 ώρες κατά µέσον όρο.

Η καθηγήτρια και η οµάδα της µελέτησαν στο εργαστήριο του πανεπιστηµίου τα συµπτώµατα που προκαλεί ο περιορισµένος ύπνος στα µικρά παιδιά. Για χρονικό διάστηµα επτά ηµερών, παρακολούθησαν παιδιά τα οποία κοιµούνταν κάθε βράδυ σε ειδικούς χώρους του εργαστηρίου. Είχαν τοποθετήσειστον καρπό τουςειδικέςσυσκευέςπου λέγονται κινησιογράφοι και οι οποίεςκατέγραφαν τις κινήσεις του σώµατοςκατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Επιπλέον είχαν τοποθετήσει στο σώµα των παιδιών ηλεκτρόδιαγια να αποτυπώνουν την επίδραση του στρες στον οργανισµό τους, όταν ο ύπνος ήταν διαταραγµένος.

Οταν το πρωί ξυπνούσαν, οι ειδικοί υπέβαλλαν σε ορισµένες ασκήσεις τα παιδιά για να αξιολογήσουντις δεξιότητές τους. Το συµπέρασµα στο οποίοοδηγήθηκαν – µε ξεκάθαρο τρόπο, όπως ανέφεραν – ήταν ότι τα παιδιά που κοιµούνταν επτά ώρες κατά µέσον όρο δυσκολεύονταν να συγκεντρωθούνκαι να αποδώσουν ικανοποιητικά σε κάποιες δραστηριότητες. Επιπλέον δεν είχαν καλή ψυχική διάθεση.

Η δρ Μόνα Ελ Σέικχ έχει µελετήσει χιλιάδες παιδιά και υποστηρίζει ότι ο σωστός ύπνος είναι πολύτιµος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού και για την υγεία του συναισθηµατικού κόσµου του.

Πηγή: Τα Νέα (27.11.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου