Ζουν στο εξωτερικό για τρεις έως έξι µήνες, δουλεύουν σε αντικείµενο σχετικό µε τις σπουδές τους, αποκτούν επαγγελµατική εµπειρία ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ορισµένοι από αυτούς καταφέρνουν να γίνουν περιζήτητοι . Μετά το γνωστό Εrasmus, σειρά παίρνει το Εrasmus Ρlacement που κατακτά ολοένα και περισσότερο έδαφος στη φοιτητική σκηνή της Ευρώπης. Δύο φοιτητές που συµµετείχαν στο πρόγραµµα και δύο ακόµη που ετοιµάζονται να δηλώσουν συµµετοχή µιλούν στα «ΝΕΑ» για τους λόγους που όλοι οι δρόµοι οδηγούν στο… Ρlacement.
«Από τη στιγµή που επέστρεψα δεν έχω σταµατήσει να µιλάω για το Εrasmus Ρlacement. Το προτείνω σε όλους γιατί ήταν µια από τις καλύτερες εµπειρίες που έχω ζήσει και καθορίζει σε µεγάλο βαθµό τα σχέδιά µου για το µέλλον».
Η Βασιλική Παρλαµά είναι απόφοιτος της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Παιδιατρική Νοσηλευτική. Τον Σεπτέµβριο επέστρεψε από το Λονδίνο, όπου έκανε για τρεις µήνες πρακτική εξάσκηση στο Νοσοκοµείο Queen Εlisabeth, στο πλαίσιο του Εrasmus Ρlacement. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραµµα που υποστηρίζει την κινητικότητα των φοιτητών για πρακτική άσκηση σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα εµφανίστηκε από το προηγούµενο ακαδηµαϊκό έτος.
Το Εrasmus Ρlacement λειτουργεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ευρωπαϊκού προγράµµατος Διά Βίου Μάθηση και απευθύνεται σε προπτυχιακούς και µεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες καθώς και σε φοιτητές που έχουν λάβει υποτροφία Εrasmus.
Μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση, ο υποψήφιος να διατηρεί τη φοιτητική του ιδιότητα και να µην έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του. Στο πρόγραµµα συµµετέχουν, εκτός από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν, η Ισλανδία και η Τουρκία.
«Συγκρίνοντας την εργασιακή εµπειρία µου στην Ελλάδα µε εκείνη που απέκτησα στο Λονδίνο, προτιµώ το δεύτερο. Τουλάχιστον στο αντικείµενό µου, είδα µεγάλη διαφορά σε θέµατα ποιότητας και συνθηκών εργασίας. Εχουν καταπληκτική οργάνωση και κρατούν πρωτόκολλο σε όλα», αναφέρει η Βασιλική. Προσθέτει µάλιστα ότι σε δύο εβδοµάδες ολοκληρώνει το µεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και ήδη εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο να φύγει από τη χώρα. «Ο διευθυντής του τµήµατος πρότεινε να µε προσλάβουν. Οταν του είπα ότι πρέπει να τελειώσω το µεταπτυχιακό µου, απάντησε ότι ακόµα και αν το αποφασίσω σε δυο - τρία χρόνια, να επικοινωνήσω µαζί του για να επιστρέψω», λέει.
Εκείνο πάντως που εντυπωσίασε τη Βασιλική είναι η καλή άποψη των Βρετανών για το επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα. «Ο υπεύθυνος του τµήµατός µου είχε µείνει έκπληκτος από τις γνώσεις των ελλήνων φοιτητών και συνεργατών του στο νοσοκοµείο. Μάλιστα, τον καιρό που ήµουν εκεί ήθελαν να κάνουν τέσσερις προσλήψεις, από τις οποίες οι δύο είχε ζητήσει να είναι Ελληνες», λέει χαρακτηριστικά. Οπως παρατηρεί και η υπεύθυνη του Εrasmus Ρlacement στο Τµήµα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστηµίου Αθηνών Αθηνά Καλαµάκη, δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που ξαναγυρίζουν στη χώρα υποδοχής για να ζήσουν και να δουλέψουν.
Το πρόγραµµα παρέχει οικονοµική ενίσχυση, όπως συµβαίνει και µε το απλό Εrasmus. «Τα χρήµατα ωστόσο είναι µερικής κάλυψης και δεν αφορούν ολόκληρη την παραµονή των φοιτητών εκεί», αναφέρει η κ. Καλαµάκη και τονίζει πως η ελάχιστη διάρκεια συµµετοχής είναι τρεις µήνες, ενώ η µέγιστη έξι. «Κατά την Ευρωπαϊκή Ενωση το Εrasmus Ρlacement µπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο. Εµείς, από την πλευρά µας, ορίζουµε τους έξι µήνες ως το µεγαλύτερο διάστηµα προκειµένου να φτάσουν τα χρήµατα για περισσότερους φοιτητές», υπογραµµίζει.
«Σε αντίθεση µε το γνωστό Εrasmus στο οποίο οι φοιτητές ουσιαστικά δηλώνουν τη χώρα που τους ενδιαφέρει, στο Εrasmus Ρlacement το δυσκολότερο είναι να βρει ο φοιτητής αποδοχή στο αντικείµενο που επιθυµεί» εξηγεί η κ. Καλαµάκη και επισηµαίνει ότι σε αυτό το πρόγραµµα δεν υπάρχουν συγκεκριµένες ή µόνιµες συνεργασίες. «Οι ίδιοι οι φοιτητές βρίσκουν τον φορέα στον οποίο θα εργαστούν».
Διαβάστε περισσότερα στα Νέα (03.11.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου