Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Η Ευρώπη «σπιντάρει» ψηφιακά

Οι ταχύτητες των ευρυζωνικών δικτύων στην Ευρώπη γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως προκύπτει από έρευνα της Επιτροπής τον περασμένο Ιούλιο το 29% των ευρυζωνικών δικτύων στις χώρες τις Ευρώπης «έτρεχαν» με ταχύτητα 10Mbps, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 15%.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά προκειμένου οι μεγαλύτερες ταχύτητες να καλύπτουν το σύνολο της Ευρώπης. Επίσης η Επιτροπή έχει βάλει στόχο να διαθέτουν όλοι οι ευρωπαίοι συνδέσεις που θα «τρέχουν» με 30 Μbps ή και με μαγαλύτερη ταχύτητα μέχρο το 2010.

Σήμερα στην Ευρώπη μόνο το 5% των δικτύων μπορούν να τρέξουν με ταχύτητα 30mbps και μόνο 0.5% έχουν ταχύτητα 100Mbps. Όπως προκύπτει από τα ερευνητικά δεδομένα μόνο το 26% των ευρωπαίων διαθέτουν ευρυζωνική κάλυψη με μεγάλες ταχύτητες. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2009 είναι 24%.

Ο τομέας που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα για τα κινητπά τηλέφωνο γι αυτό και ο επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή ατζέντα Νίλι Κρος προέτρεψε τις χώρες μέλη να απελευθερώσουν άμεσα μέρος του ψηφιακού τους φάσματος προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή: Το Βήμα (26.11.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου