Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Στον «Κυνόδοντα» το βραβείο του Φεστιβάλ Λιουμπλιάνας

Η πολυβραβευμένη ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε μία ακόμη τιμητική διάκριση, το πρώτο βραβείο, το «Kingfisher Award», στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λιουμπλιάνας (LIFFe).

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ τόνισε ότι η ταινία δημιουργεί σπάνια ατμόσφαιρα ανησυχίας και ότι το μήνυμά της διαβιβάζεται με ανηλεή αμεσότητα, ωστόσο αφήνει ένα παράθυρο για διαφωνίες.

Στην κριτική επιτροπή του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λιουμπλιάνας συμμετείχαν ο Αμερικανός επιλογέας ταινιών για φεστιβάλ, Τσάρλι Κόκεϊ, ο Νορβηγός διανομέας ταινιών Φρανκ Λ. Στάβικ και ο Σλοβένος συγγραφέας και σκηνοθέτης, Γκόραν Βοϊνοβιτς. Το «Kingfisher Award» παρέλαβε υπεύθυνος της παραγωγής της ταινίας.

Το βραβείο του κοινού απονεμήθηκε στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Technotise - Edit & I» του Σέρβου σκηνοθέτη, Αλέκσα Γκάγιτς, μία δυστοπία που διαδραματίζεται το 2074 στο Βελιγράδι.

Η κριτική επιτροπή τίμησε επίσης με δύο ειδικές μνείες τη μεξικανική ταινία «To the sea» του Πέδρο Γκονζάλες Ρούμπιο και μία συμπαραγωγή Κολομβίας, Ολλανδίας- Γερμανίας - Αργεντινής, την ταινία «The Wild Journeys» του Κίρο Γκουέρα.

Το βραβείο FIPRESCI, της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απέσπασε η ταινία της Βρετανίδας Σαμάνθα Μόρτον «The Unloved».

Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρούς μήκους δόθηκε στον Αμερικανό σκηνοθέτη Μπερνάρτν Ατάλ για το έργο του «A Bike Ride».

Στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λιουμπλιάνας, που διοργανώθηκε από τις 10 έως τις 20 Νοεμβρίου, προβλήθηκαν 117 ταινίες και πουλήθηκαν 47.500 εισιτήρια.

Πηγή: Η Καθημερινή (21.11.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου