Μια φιλόδοξη έρευνα ξεκίνησε το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, στο πλαίσιο της οποίας νευροεπιστήμονες, ψυχολόγοι και ειδικοί σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων επιχειρούν να «εισχωρήσουν» στους εγκεφάλους ηγετών από διάφορους χώρους (επιχειρηματίες, στρατιωτικοί, πολιτικοί κ.ά.) με στόχο να εντοπίσουν πώς λειτουργεί το μυαλό τους και με ποιον τρόπο παίρνουν τις αποφάσεις τους.
Ο πρώτος που δέχτηκε να συμμετάσχει στην έρευνα και μεταξύ άλλων να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία στο πλαίσιο του πειράματος είναι ο βρετανός αυτοδημιούργητος πολυ-επιχειρηματίας Τζον Μαντέτζσκι , ο οποίος διαθέτει περιουσία ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Ο Μαντέτζσκι θεωρείται ιδανικός υποψήφιος καθώς δραστηριοποιείται στον χώρο του Τύπου, των ακινήτων, των ξενοδοχείων και παράλληλα διαθέτει και την ποδοσφαιρική ομάδα Ρέντινγκ.
Ο 69χρονος μπίζνεσμαν συμμετείχε εθελοντικά στο διάρκειας τριών ωρών πείραμα, το οποίο περιλαμβάνει συνέντευξη, συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου και τη λύση διάφορων επιχειρηματικών προβλημάτων μέσα σε έναν μαγνητικό τομογράφο, εν όσω οι επιστήμονες εξετάζουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου του. Στα περίπου 45 λεπτά που πέρασε μέσα στο αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ τομογράφου, ο Μαντέτζσκι κλήθηκε να κάνει διάφορες επιλογές χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, με βάση κάθε φορά ένα διαφορετικό σύνολο πολύπλοκων πληροφοριών και να αποφασίσει υπέρ ή κατά μιας βραχυπρόθεσμης ανταμοιβής σε σχέση με μια μακροπρόθεσμη.
«Νομίζω ότι βρήκαν τον εγκέφαλό μου! » δήλωσε αστειευόμενος ο Μαντέτζσκι μετά το τέλος του πειράματος. «Τα προβλήματα που μου έδωσαν ήταν παιχνιδάκι. Πιστεύω ότι η μελέτη θα μπορούσε να έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα και με μεγάλη σημασία για το μέλλον» πρόσθεσε, ενώ δήλωσε ότι έχει πείσει επιτυχημένους επιχειρηματίες φίλους του να συμμετάσχουν και εκείνοι στην έρευνα. « Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για πορίσματα. Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε και πολλά από τον εγκέφαλο ενός και μόνο ατόμου. Αλλωστε δεν προσπαθούμε να συγκρίνουμε τις ηγετικές ικανότητες ενός μέσου ατόμου και ενός ηγέτη σε κάποιον τομέα. Αυτό που μπορούμε και πρόκειται να κάνουμε είναι να μελετήσουμε για παράδειγμα τα αποτελέσματα στρατιωτικών και επιχειρηματιών και να συγκρίνουμε τα ηγετικά στοιχεία των διαφόρων ομάδων μεταξύ τους » είπε ο καθηγητής Κέβιν Μάνι, του Πανεπιστημίου Διοίκησης των Επιχειρήσεων Χένλι που συμμετείχε στην έρευνα.
Η χρήση της τεχνολογίας για να εντοπιστούν τα «συστατικά» που απαιτεί η «συνταγή» ενός καλού ηγέτη δεν αποτελεί καινοτομία. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, μεγάλοι οργανισμοί και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν ψυχομετρικά τεστ ώστε να μπορέσουν να επιλέξουν μεταξύ των διαφόρων που θέτουν υποψηφιότητα για θέσεις-«κλειδιά». Οπως εξηγεί ο βρετανός καθηγητής Ψυχολογίας και ειδικός σε ζητήματα ψυχομετρικής Πίτερ Σάβιλ: « Τα τεστ ανάλυσης της προσωπικότητας και του τρόπου λήψης αποφάσεων αποτελούν πολύτιμο βοήθημα για όσους επιλέγουν εργαζομένους διότι μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να επιλέξει κάποιος τον λάθος άνθρωπο ». Παρ΄ όλα αυτά, για πολλούς η Ψυχομετρική παραμένει μια αμφιλεγόμενη επιστήμη.
Πηγή: Το Βήμα (23.11.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου