Ο ζωγράφος που μετέτρεψε την αδυναμία, την αναπηρία σε δημιουργία και εν τέλει σε αγάπη για τη ζωή, απαθανάτισε με μοναδικό τρόπο τον κόσμο της διασκέδασης και του θεάματος, μετέτρεψε τη διαφημιστική αφίσα σε αληθινό έργο τέχνης για το ευρύ κοινό, είχε ύψος μόλις 1,50 μέτρο!
Αυτή την αναπηρία του Γάλλου ζωγράφου - έργα του οποίου παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε παρόμοια ευρύτητα στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης, γίνεται η αφορμή και για σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, συνεδρίων και επιστημονικών προβληματισμών.
«Η αναπηρία ως κίνητρο δημιουργίας» είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα την επόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα αναπτυχθούν ιατρικά, ψυχιατρικά και ευρύτερα κοινωνιολογικά και θέματα ιστορίας της τέχνης.
«Διαχείρηση των σωματομετρικών προβλημάτων», «Αύξηση του ύψους με διατατική ιστογένεση», «Αξιολόγηση της επίπτωσης της βελτίωσης του αναστήματος στην ψυχική υγεία», «H αναπηρία ως κίνητρο δημιουργίας», «Η αναπηρία στην τέχνη και την ιστορία» είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα αναπτυχθούν στη διάρκεια της ημερίδας.
Γεννημένος στο Αλμπύ τη νότιας Γαλλίας στις 24 Νοεμβρίου 1864, ο Τουλούζ Λοτρέκ ήταν γιός του κόμη Αλφόνς Ντε Τουλούζ-Λοτρέκ και της κόμισσας Αντέλ.
«Oι δύο …γιαγιάδες του (οι μητέρες του πατέρα και της μητέρας του) ήταν…αδελφές» έλεγε με γαλλική διακριτικότητα η γαλλίδα επικεφαλής επιμελήτρια του μουσείου Ορσέ του Παρισιού κ. Anne Roquebert σε διάλεξη που έδωσε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη - με αφορμή την έναρξη της έκθεσης στο Τελλόγλειο για να συμπληρώσει πως … «Ευτυχώς - για τη φήμη των γονιών του- ο Λοτρέκ έπαθε στη διάρκεια της εφηβείας του συνολικά εννέα ατυχήματα, γεγονότα που έδωσαν την ευκαιρία στην οικογένεια του να υποστηρίζει πως η δυσμορφία του (είχε ατροφικά πόδια και αναπτυγμένο το υπόλοιπο σώμα με αποτέλεσμα μετα βίας το ύψος του να φτάνει στο 1.50 μέτρο) οφείλονταν σ΄ αυτά κι όχι στον αιμομικτικό γάμο τους…»
Η έκθεση για τον «Henri de Toulouse Lautrec» εγκαινιάστηκε στις 15 του περασμένου Οκτωβρίου από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο ο οποίος μάλιστα τη χαρακτήρισε ως «Πολιτιστικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας» και «έναν ακόμα λόγο για να στρέψουν οι πολίτες του κόσμου το βλέμμα τους σ’ αυτή την υπέροχη πόλη, τη Θεσσαλονίκη». Θα είναι ανοιχτή καθημερινά ως τις 30 Ιανουαρίου 2011.
Ο Λοτρέκ της Μονμάρτης, του Παρισιού, του αψεντιού, των γυναικών, των καμπαρέ, του έρωτα, των χρωμάτων, της νύχτας αγαπούσε πολύ και το … καλό φαϊ αλλά και τη διαδικασία παρασκευής του.
Με το φίλο του Μωρίς Ζουαγιέν (η προσωπογραφία του φιλοτεχνημένη από τον Λοτρέκ είναι από τις πρώτες που εκτίθενται στο Τελλόγλειο ίδρυμα) έγραψαν βιβλίο για την «Τέχνη της κουζίνας» με 250 συνταγές. Κάθε Τετάρτη μάλιστα καλούσαν τους φίλους τους και διοργάνωναν βραδιές … μαγειρικής. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε από τον Μωρίς Ζουαγιέν πολλά χρόνια μετα το θάνατο του Λοτρέκ (στα 1934), αρκετά χρόνια μετα συντηρήθηκε και ένα αντίτυπο του βρίσκεται στην έκθεση του Τελλογλείου.
Η ύπαρξη του αντιγράφου του βιβλίου μεταξύ των εκτιθέμενων αντικειμένων του Λοτρέκ αποτέλεσε μεταξύ άλλων και την αφορμή για τη διοργάνωση μιας ακόμη σειράς εκδηλώσεων που αφορά στη γευσιγνωσία, τις γαστρονομικές συνήθειες και τις αγαπημένες γεύσεις του γάλλου ιδιότυπου καλλιτέχνη.
Την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στο Τελλόγλειο ίδρυμα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τη συμμετοχή της γ.γ του Τελλογλείου -καθηγήτριας κ. Αλεξάνδρας Βουτυρά, του οινοπαραγωγού Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, του δημοσιογράφου-λογοτέχνη Ηλία Κουτσούκου και του σέφ του εστιατορίου του Τελλογλείου Γιάννη Κιόρογλου, με θέμα τις γαστρονομικές συνήθειες του Λοτρέκ και πώς αυτές αποτυπωνονται ακόμα και στα ζωγραφικά έργα του.
Κάθε Τετάρτη μάλιστα στο Τελλόγλειο (κατά τη διάρκεια της έκθεσης) το εστιατόριο του ιδρύματος θα προσφέρει συνταγές «ζωγραφισμένες» από τη φαντασία του Λοτρέκ.
Πηγή: Η Καθημερινή (18.11.2010).
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Τουλούζ Λοτρέκ: Ημερίδα για την αναπηρία στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου