Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

«Καλλικράτης» και σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ο υφυπουργός Παιδείας επισηµαίνει ότι σύντοµα αρχίζειο εκπαιδευτικός «Καλλικράτης»,µε συνενώσεις τόσο πανεπιστηµιακών όσο και τµηµάτων ΤΕΙ (που, κατά πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» θα αφορούν όχι µόνο την περιφέρεια αλλά και κεντρικά ιδρύµατα) και ισχυροποίηση της Μεταδευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, «χωρίς να υπάρχουν στεγανά κινητικότητας οριζοντίως και καθέτως». Η διατύπωση προϊδεάζει για νέες διόδους εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.

Λέτε ότι η αλλαγή του τρόπου διοίκησης µε τη θέσπιση συµβουλίων σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ, είναι µια πρακτική που ακολουθείται σε πολλές χώρες. Ο αντίλογος είναι ότι στη δική µας χώρα αυτό προσκρούει στο Σύνταγµα. Ενα κείµενο διαβούλευσης όµως δεν µπορεί να κρίνεται αντισυνταγµατικό! Οταν το κείµενο λάβει µορφή νόµου, θα περάσει από επεξεργασία των νοµικών τουυπουργείου, της ΝοµοπαρασκευαστικήςΕπιτροπής και της Επιστηµονικής Υπηρεσίαςτης Βουλής. Εποµένως, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν όσοι προβληµατίζονται για το νοµικό µέρος, αν ειλικρινά αυτό τους απασχολεί. Είναι λάθος να παγιδευτούµε σε µία αποπροσανατολιστική συζήτηση και να χάσουµε την ουσία.

Μια ακόµα αντίρρηση είναι ότι οι σχεδιαζόµενες αλλαγές θα οδηγήσουν σε ένα πανεπιστήµιο που θα λειτουργεί µε αγοραία κριτήρια. Θα καταλήξουµε στο πανεπιστήµιο - επιχείρηση;

Αντίθετα, προσπαθούµε να διαµορφώσουµε δοµές που θα εµπεδώσουν τη σωστή ακαδηµαϊκή πρακτική! Κάποιοι λαθεµένα αναφέρουν «µάνατζερ», αλλά στις προτάσεις µας λέµε ότι ο πρύτανης είναι οπωσδήποτε καθηγητής. Ας ξεπεράσουµε τα κινδυνολογικά σύνδροµα, το πανεπιστήµιο δεν κινδυνεύει από την υιοθέτηση των καλώνδιεθνών πρακτικών. Το πανεπιστήµιο κινδυνεύει κυρίως από την εσωστρέφεια και από πρακτικές που το ίδιο υιοθετεί, και που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές αρχές ακαδηµαϊκής λειτουργίας.

Πολλοί όµως κάνουν λόγο για προσπάθειες συκοφάντησης του δηµόσιου πανεπιστηµίου από την κυβέρνηση, µε ιδιοτελείς σκοπούς...

Κανείς δεν µπορεί να αµφισβητήσει ότι δεν έχουµε το πανεπιστήµιο που θα θέλαµε. Και δεν είναι η κυβέρνηση που θα προκαλέσει ή θα διασκεδάσει µία τέτοια αίσθηση. Υπάρχουν πλευρές τουπανεπιστηµίου µας που εκφράζουν ό,τι καλύτερο επιδιώκουµε ως αριστεία και ποιότητα. Οµως το να µην προσπαθούµε νακαταπολεµήσουµε άλλες σαθρέςκαταστάσεις για να µη θεωρήσουν οι υπαίτιοι ότι απαξιώνονται,είναι απλώς στρουθοκαµηλισµός. Το να παρουσιάζεται η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης για εξυγίανση ως µια καθολική απαξίωση του πανεπιστηµίου είναι όχι µόνο άδικο, αλλά και εξαιρετικά αντιπαραγωγικό. Σε ό,τι µε αφορά, µην ξεχνάτε ότι δενείµαι ξένος προς το δηµόσιο πανεπιστήµιο. Το αγαπώκαι το πονώ. Εχω αφιερώσειπερισσότερα από 40 χρόνιατης ζωής µου αποκλειστικά σ’ αυτό, σε 4 διαφορετικές χώρες.

Η επιτροπή ξένων σοφών που ορίστηκε για τη µεταρρύθµιση, πότε θα καταθέσει προτάσεις;

Η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή θα έρθει τον ∆εκέµβρη για να συναντηθεί µε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς. Η συγκρότησή της δεν αποσκοπεί στο να µας πει «τι να κάνουµε», αλλά να βοηθήσει από αµερόληπτη οπτική γωνία να δούµε ποιες είναι οι επιτυχείς διεθνείς πρακτικές και πώς µπορούµε να τις αξιοποιήσουµε.

Διαβάστε περισσότερα στα Νέα (22.11.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου