Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Διακόσια χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου πολέμιου της φτώχειας, Καρόλου Ντίκενς

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από τη γέννηση του Καρόλου Ντίκενς -γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1812 στο Λάντπορτ του Πόρτσμουθ και πέθανε το 1870 στο Ρότσεστερ, χωρίς να προλάβει να φτάσει τα 60-, και το έργο του μοιάζει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Την εποχή της πρωτοφανούς κρίσης, με την ανεργία να αυξάνεται και τα εισοδήματα να συρρικνώνονται, η ρημαγμένη από την οικονομική εξαθλίωση βικτωριανή Αγγλία, που κυριαρχεί σε όλη τη μυθιστορηματική παραγωγή του Ντίκενς, επανακάμπτει εντυπωσιακά στο προσκήνιο, για να υπενθυμίσει μιαν ανυπόφορα βαριά κοινωνική συνθήκη: μια συνθήκη που η ευμάρεια του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα έδειχνε μέχρι και πριν από λίγα μόλις χρόνια πως είχε μπει οριστικά στα αζήτητα της Ιστορίας (ακόμα κι αν τα πρώτα σημάδια για τον τερματισμό του αναδιανεμητικού συστήματος της μεταπολεμικής περιόδου άρχισαν να εμφανίζονται ήδη από το τέλος της δεκαετίας του 1970).

Την Τρίτη το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) διοργανώνει έναν 24ωρο παγκόσμιο μαραθώνιο ανάγνωσης στο πλαίσιο του εορτασμού της σημαντικής αυτής επετείου.

Συνολικά, 24 χώρες, 24 κείμενα από έργα του Ντίκενς διαβασμένα στα αγγλικά, 24 αφηγητές (γνωστές προσωπικότητες αλλά και καθημερινοί άνθρωποι) από την Κίνα ως την Αλβανία και από το Ιράκ ως την Αργεντινή, συμμετέχουν σε ένα μεγάλο παγκόσμιο δίκτυο και μια μεγάλη λογοτεχνική γιορτή ανάγνωσης που μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει μέσω του Twitter στο @britishcouncil από την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 09:00 π.μ. έως την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 09:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος).

Η Ελλάδα συμμετέχει στο Μαραθώνιο με απόσπασμα από το έργο «Barnaby Rudge» - ένα από τα πρώτα και λιγότερο γνωστά έργα του Ντίκενς στη χώρα μας - το οποίο θα διαβάσει η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη με φόντο τα Προπύλαια των Αθηνών.

Η ελληνική συμμετοχή θα μεταδοθεί την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στις 19:00 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες για τον «μαραθώνιο ανάγνωσης» μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κλίμακας των εορταστικών εκδηλώσεων προγραμματίζονται στην Ελλάδα ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες που βασίζονται σε έργα του Ντίκενς και ένα πλούσιο πρόγραμμα συζητήσεων που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (από τις 29 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2012).
 
Διαβάστε τη συνέχεια της αναφοράς του newsroom του ΔΟΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου