Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας η 20η Μαρτίου

Ως Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει ορισθεί η 20η Μαρτίου από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI). Ο φετινός εορτασμός προβάλλει διεθνώς το μήνυμα «Όλα ξεκινούν εδώ. Στόμα Υγιές. Σώμα Υγιές», καθώς ειναι γνωστό, βάσει πλήθους επιστημονικών μελετών, ότι είναι αρκετές οι γενικές νόσοι που έχουν στοματικές εκδηλώσεις και φλεγμονές.

Όπως, επίσης, υπάρχουν νόσοι του στόματος (περιοδοντίτιδα-φλεγμονές) που έχουν σχέση ή επιβαρύνουν γενικές νόσους, όπως ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα, οι πνευμονικές παθήσεις, ή ευθύνονται για λιποβαρή βρέφη και πρόωρους τοκετούς κ.λπ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι στοματικές παθήσεις επηρεάζουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, παγκοσμίως, ενώ μεταξύ 60% και 90% των παιδιών πάσχουν από οδοντική τερηδόνα. Η γενικευμένη περιοδοντίτιδα και η μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα στα νεογιλά  δόντια είναι μεταξύ των 10 πρώτων περισσότερο διαδεδομένων παθήσεων. Σε συνδυασμό, οι παθήσεις αυτές πλήττουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η στοματική κοιλότητα είναι η περιοχή και το περιβάλλον του σώματος που με διάφορους διαγνωστικούς τρόπους μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και προαγωγή της γενικής υγείας. Αρκεί μια προσεκτική εξέταση και παρακολούθηση του στόματος και ένας έμπειρος οδοντίατρος είναι σε θέση να διαγνώσει διατροφικές ελλείψεις και διαταραχές καθώς και έναν αριθμό γενικών νόσων από μικροβιακές φλεγμονές και νόσους της διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι τραυματισμούς και καρκίνο του στόματος.

Περισσότερα στο newsroom του in.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου