Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Μικροί αστεροειδείς περνούν σήμερα από την τροχιά της σελήνης

Δύο διαστημικοί βράχοι, διαμέτρου αρκετών μέτρων ο καθένας, θα πλησιάσουν σήμερα Τετάρτη τη Γη σε απόσταση μικρότερη από ό,τι το φεγγάρι, ανακοίνωσε η υπηρεσία της NASA που επαγρυπνεί για εισερχόμενες απειλές. Τα δύο σώματα, τα οποία δεν σχετίζονται μεταξύ τους και μόνο από σύμπτωση θα πλησιάσουν τη Γη την ίδια μέρα, δεν διακρίνονται με γυμνό μάτι, αλλά θα είναι ορατά με ένα μέτριο ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. Και οι δύο αστεροειδείς έγιναν αντιληπτοί την Κυριακή από το πρόγραμμα Απογραφής του Ουρανού «Καταλίνα» στο Τούσον της Αριζόνα. Οι τροχιές τους υπολογίστηκαν λίγο αργότερα από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Ο αστεροειδής 2010 RX30, με διάμετρο 10 έως 20 μέτρα, περνά σε απόσταση 248.000 χιλιομέτρων στις 12.51 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη το πρόγραμμα NEO (Κοντινών στη Γη Αντικειμένων) της NASA στην Καλιφόρνια. Δώδεκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα θα ακολουθήσει ο 2010 RF12, διαμέτρου 6 έως 14 μέτρων, ο οποίος θα πλησιάσει σε απόσταση 79.000 χιλιομέτρων, δηλαδή 0,2 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αστεροειδείς με διάμετρο γύρω στα 10 μέτρα υπολογίζονται στα 50 εκατομμύρια, και οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί. Η NASA υπολογίζει ότι ένα τέτοιο αντικείμενο πρέπει να περνάει καθημερινά εντός μιας σεληνιακής απόστασης από τη Γη, συνήθως χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Αστεροειδείς αυτού μεγέθους εκτιμάται ότι εισέρχονται στην ατμόσφαιρα κάθε 10 με 20 χρόνια.

Πηγή: Το Βήμα (08.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου