Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Εορτασμοί στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» για τα 20α γενέθλια της ενωμένης Γερμανίας

Το 1988, η σκηνοθέτης Σίνθια Μπιτ και η ηθοποιός Τίλντα Σουίντον κάνουν ένα κινηματογραφικό ταξίδι, με το ποδήλατο, κατά μήκος του βερολινέζικου τείχους, εξερευνώντας τις περιοχές που αυτό διασχίζει και καταγράφοντας, από την οπτική του Δυτικού Βερολίνου, εκείνο το βλέμμα που απλώνεται πάνω από το τείχος προς το Ανατολικό Βερολίνο.

Το 2009, 21 χρόνια μετά, οι δύο τους επιστρέφουν στα ίδια μέρη κι ανιχνεύουν την «αόρατη» πια γραμμή του τείχους. Δύο εικόνες, δύο ντοκιμαντέρ, τα «Cycling the frame» και «The Invisible Frame» με ένα σημείο αναφοράς.

Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ινστιτούτο «Γκαίτε» γιορτάζουν, από τις 13 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, τα 20α γενέθλια της γερμανικής επανένωσης και οργανώνουν μια πλούσια σειρά εκδηλώσεων από εκθέσεις, σινεμά, βιντεοεγκαταστάσεις και μουσικά events με τίτλο «Είμαστε ένας λαός! 20 χρόνια ενωμένη Γερμανία στην Ευρώπη».

Πέρσι, 20 χρόνια μετά την πτώση του βερολινέζικου τείχους, το Ινστιτούτο «Γκαίτε» ξεκίνησε το μεγάλο του κινηματογραφικό αφιέρωμα WestSide-EastSide-Stories, παρουσιάζοντας στο αθηναϊκό κοινό τα χρονικά της γερμανο-γερμανικής ιστορίας από την ανέγερση του τείχους ίσαμε την πτώση του. Φέτος, 20 χρόνια από τη γερμανική επανένωση, το κινηματογραφικό αφιέρωμα συνεχίζεται με τρεις ταινίες, που προβάλλουν την κοινωνικοπολιτική, αλλά και τη συναισθηματική κατάσταση των πολιτών.

Από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζονται στο Ινστιτούτο δύο φωτογραφικές εκθέσεις υπό τους τίτλους «Από την ειρηνική επανάσταση στη γερμανική ενότητα» και «Ο ιδανικός κόσμος της δικτατορίας; Εξουσία και καθημερινότητα στη Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία». Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα ταξιδεύουν στην καθημερινότητα της ΓΛΔ, αλλά και στη διαδικασία προς την επανένωση.

Η βραδιά των εγκαινίων γυρίζει πίσω στην Ανατολική Γερμανία και περνά μέσα από όνειρα, απαγορευμένα τραγούδια και χορούς με την ταινία «Λεωφόρος Sonnenallee» (ώρα προβολής 19:00), που παρουσιάζει με χιούμορ και συναίσθημα τη ζωή των νέων.

Η συνέχεια περιλαμβάνει την ταινία «Berlin is in Germany» του Χάνες Στορ, (Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου), στην οποία ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην πολίτης της Ανατολικής Γερμανίας, απολύεται από τις φυλακές Brandenburg, έχοντας εκτίσει ποινή 11χρόνων. Μέσα στα 11 αυτά χρόνια η Γερμανία έχει επανενωθεί. Μόνον από την τηλεόραση γνωρίζει ο Martin τον κόσμο, που τον περιμένει έξω από τη φυλακή. Μια νέα εποχή έχει αρχίσει, αλλά η παλιά δεν έχει ακόμα χαθεί.

Στο πλήθος των ταινιών, που έχουν γυριστεί με αυτήν τη θεματική, ξεχωρίζει «Η Ανέγγιχτη» (Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου), που περιγράφει τις τελευταίες βδομάδες της ζωής της συγγραφέως Γκιζέλα Ελσνερ, όπως τις αφηγήθηκε ο γιος της, ο σκηνοθέτης Όσκαρ Ρέλερ. Το 1992, η συγγραφέας μη μπορώντας να τα βγάζει πέρα, ούτε με τις εξελίξεις στην προσωπική της ζωή, ούτε και με εκείνες στην πολιτική ζωή της χώρας της, έδωσε τέλος στη ζωή της.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει και μια μουσική βραδιά, στις 17 Σεπτεμβρίου, με ένα βερολινέζικο συγκρότημα, τους ηλεκτρονικούς «Moderat» στο κέντρο τεχνών BIOS (www.bios.gr)( Πειραιώς 84, τηλ.210 3425335)

Ξεκινά, εξάλλου, και διαγωνισμός, στον οποίο σπουδαστές και μαθητές στην Ελλάδα προσκαλούνται να επεξεργαστούν καλλιτεχνικά το θέμα «Είμαστε ένας λαός! 20 χρόνια επανενωμένη Γερμανία στην Ευρώπη» και να αποστείλουν τα έργα τους στη Γερμανική Πρεσβεία έως τις 20 Νοεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, Τηλ.210 3661000 και στις ιστοσελίδες www.goethe.de/athen και www.athen.diplo.de.

Πηγή: Η Καθημερινή (10.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου