Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010

5 τρις ψηφία για το "π" από την Ιαπωνία

Ιάπωνας καθηγητής Μηχανικής Συστημάτων είναι ο νέος ρέκορντμαν στην κούρσα για την ανακάλυψη των ψηφίων της μαθηματικής σταθεράς «π». Ο Σιγκέρου Κόντο χρησιμοποιώντας έναν απλό οικιακό υπολογιστή κατάφερε να υπολογίσει περί τα 5 τρισεκατομμύρια ψηφία που ακολουθούν μετά το 3,14. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε σε έναν γάλλο προγραμματιστή που είχε καταφέρει να υπολογίσει 2,7 τρισ. δεκαδικά ψηφία του αριθμού.

Οπως ανέφερε ο 55χρονος καθηγητής, για να φθάσει σε αυτό το εύρος δεκαδικών ψηφίων έβαλε τον υπολογιστή του να δουλεύει συνεχώς για 90 ημέρες. Μάλιστα παρ΄ ολίγον η όλη προσπάθεια να πάει στράφι όταν η κόρη του θέλοντας να χρησιμοποιήσει ένα πιστολάκι για τα μαλλιά δημιούργησε βραχυκύκλωμα και έπεσε ο γενικός διακόπτης του σπιτιού αλλά ευτυχώς ο υπολογιστής ενεργοποίησε αυτόματα έναν μηχανισμό διατήρησης της λειτουργίας του για λίγα λεπτά έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Η μαθηματική σταθερά «π» είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, στη φυσική και στη μηχανολογία. Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια», και έχει καθιερωθεί διεθνώς, ενώ στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Ρi.

Πηγή: Το Βήμα (02.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου