Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Κεσάτια στα ιδιωτικά σχολεία φέρνει η κρίση

«Εχω κενή θέση,τη θέλετε; » δήλωνε τις προηγούμενες ημέρες ο διευθυντής μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της πρωτεύουσας σε υποψήφιο για εγγραφή που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον πριν από... τρία χρόνια, αλλά δεν είχε καμία τύχη. Ο πατέρας του υποψήφιου... μαθητή απάντησε ότι θα το σκεφτεί, αλλά η έκπληξή του αποδείχτηκε τελικά μεγαλύτερη από το πραγματικό ενδιαφέρον του. Με τις εγγραφές στις εισαγωγικές τάξεις των ιδιωτικών σχολείων να υπολογίζονται περίπου στο 25% λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν τώρα άλλες λύσεις: προσφορές και εκπτώσεις κάνουν ήδη πολλά σχολεία που απευθύνονταν κυρίως σε μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από τον χώρο της Ομοσπονδίας των καθηγητών ιδιωτικών σχολείων (ΟΙΕΛΕ), τουλάχιστον τρία σχολεία στην περιοχή της Αττικής έχουν προσπαθήσει να προσεγγίσουν τις οικογένειες πρώην μαθητών τους που αποχωρούν προσφέροντας ως και κατά 15% μειώσεις διδάκτρων ή δωρεάν μεταφορά των μαθητών τους από ή προς το σπίτι τους μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων όμως, εκτός από τους μαθητές που φεύγουν από τα προγράμματά τους, αντιμετωπίζουν τώρα και μία νέα κατηγορία μαθητών που τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όλες: εκείνους που παραμένουν στα προγράμματά τους αλλά δεν πληρώνουν.

Το ποσοστό των οικογενειών που οφείλουν ακόμη τα δίδακτρα της περυσινής χρονιάς φθάνει και το 30%40% σε πολλά σχολεία, όπως εκτιμά ο ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου στα δυτικά προάστια κ. Γ. Λιναρδάτος. «Είναι καλύτερο να έχεις 1.200 μαθητές και να είναι συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τουςπαρά 1.350 και να μην μπορούν να καταβάλλουν τα δίδακτρά τους » συνεχίζει. « Ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος ήδη » δηλώνει ο κ. Λιναρδάτος. « Τα έξοδά σου όμως αυξάνονται κατά τρόπο που επιβαρύνει το σχολείο » προσθέτει. Αναφέρει σχετικά με την εφετινή εικόνα του σχολείου του ότι όποιος επενδύει στην ποιότητα και στις υψηλές εκπαιδευτικές υπηρεσίες, δεν βγαίνει χαμένος. « Από τα 1.400 παιδιά μαςέχουμε εφέτος μια διαφορά συν ή πλην από την περυσινή χρονιάτης τάξεως των 60 παιδιών. Από την άλλη όμως, σχολεία που απευθύνονταν ειδικά σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα ή πρόσφεραν εκπαιδευτικές υπηρεσίες αντίστοιχες με εκείνες των δημοσίων σχολείων θα έχουν εφέτος πρόβλημα » καταλήγει ο κ. Λιναρδάτος.

Πάντως αναπόφευκτο φαίνεται το «αλαλούμ» που θα δημιουργηθεί στην εκπαίδευση στις 13 Σεπτεμβρίου όπου θα ανοίξουν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Στα ιδιωτικά σχολεία εκτός του 25% που αναμένεται να «κοπεί» από τις εισαγωγικές τάξεις, ένα πρωτοφανές ποσοστό της τάξεως του 15% αναμένεται ότι θα φθάσει η απώλεια μαθητών από τις μεσαίες τάξεις τους (πριν από την ολοκλήρωση της βαθμίδας του Δημοτικού, του Γυμνασίου ή του Λυκείου). Ταυτόχρονα όμως, όπως λένε εκπαιδευτικοί, είναι πιθανόν η εικόνα να... αντιστραφεί μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς η υποδοχή που θα αντιμετωπίσουν οι πρώην μαθητές ιδιωτικών σχολείων στα δημόσια είναι πιθανόν να τους απογοητεύσει.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (04.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου