Πριν από λίγες ημέρες όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία στη χώρα μας σχημάτισαν ένα περήφανο χαμόγελο στα χείλη. Και αυτό διότι ένα νέο παιδί από την Ελλάδα, ο απόφοιτος του ΕΜΠ και δημιουργός της Αster Data κ. Τάσσος Αργυρός είδε την επιχείρησή του να βραβεύεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως μία εκ των πλέον τεχνολογικά πρωτοπόρων παγκοσμίως! «Το Βήμα» αναζήτησε τον κ. Αργυρό στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, όπου και εδρεύει. Και βρήκε έναν νέο επιστήμονα και επιχειρηματία που εκπέμπει αισιοδοξία και καθαρή σκέψη από το πρώτο λεπτό της συζήτησης.
«Ο υπολογιστής γίνεται ένα τερματικό που τρέχει στο ψηφιακό νέφος. Βέβαιαυπάρχουν και προβλήματα, όπως ο όγκος των δεδομένων, ο τρόπος αποθήκευσης, και φυσικάζητήματα ιδιωτικότητας. Αυτό θα είναι και το πρόβλημα του 21ου αιώνα» λέει ο κ. Αργυρός. «Εχουμε λάβει και στο παρελθόν βραβεία, όμως αυτό ήταν πολύ ιδιαίτερο. Και αυτό γιατί είναι παγκόσμιο, απονέμεται σε επιχειρήσεις του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα, όπου υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός, και διότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποτελεί έναν κορυφαίο θεσμό με μακρά ιστορία» σημειώνει ενθουσιασμένος ο κ. Αργυρός. «Η βράβευση ήταν κάτι πολύ ευχάριστο και είχε αντίκτυπο εδώ στη Σίλικον Βάλεϊ. Βλέπετε, κι εδώ είμαστε λίγο σαν μικρό χωριό και τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα» συμπληρώνει.
«Αυτό που με κάνει ενθουσιασμένο είναι ότι παράγουμε πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία, η οποία είναι παράδεισος για τους “technologists”. Παρέχουμε διαφορετικές ευκαιρίες για καινοτομία καθημερινά» υπογραμμίζει ο έλληνας επιχειρηματίας. Μιλώντας, αναφέρεται στις προσπάθειες που γίνονται από την ιντερνετική κοινότητα της Ελλάδας να μεταφερθούν τα διδάγματα της Βάλεϊ στη χώρα μας, όπως το «open fund» του κ. Γ. Τζιραλή, ενώ δίνει τα εύσημα στον εμπορικό ακόλουθο της Ελλάδας στο Προξενείο του Σαν Φρανσίσκο κ. Μ. Μπελιμπασάκη για την προσπάθειά του να δικτυώσει την εδώ με την εκεί επιχειρηματικότητα. Υπογραμμίζει όμως ότι το ελληνικό πλαίσιο ανάπτυξης δεν βοηθά τους ανθρώπους της τεχνολογίας στην Ελλάδα, οι οποίοι, όπως σημειώνει, και υψηλή ποιότητα έχουν και μπορούν να φθάσουν ψηλά.
Αλλά στέκεται και στις θεμελιώδεις διαφορές. «Η βασικότερη αφορά τη νοοτροπία. Λόγω αυτής άλλωστε φύγαμε όλοι από την Ελλάδα. Είχα προσπαθήσει να κάνω κάποιες επιχειρηματικές προσπάθειες, όμως ήταν πολύ δύσκολο. Εδώ, για παράδειγμα, οι άνθρωποι επικροτούν τόσο την ακαδημαϊκή όσο και την επιχειρηματική προσπάθεια. Ολα εκτιμώνται, αρκεί να υπάρχουν αποτελέσματα» τονίζει ο κ. Αργυρός. Μάλιστα χρησιμοποιεί ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον πρώην συμφοιτητή του, συνέταιρο και συνιδρυτή της Αster Data Μαγιάγκ Μπάουα. «Μπορεί να έλθει εδώ ένα Ινδός με τουρμπάνι, όπως ο Μαγιάγκ, και να τον εμπιστευτούν με τα χρήματά τους για να κάνει δουλειά και επενδύσεις» λέει.
Ο ιδρυτής μιλά για τα ατού της εταιρείας: «Τη διαχείριση των δεδομένων και την υπολογιστική ισχύ. Μπορούμε να λάβουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό δεδομένων και να τα αναλύσουμε με μοναδικό τρόπο που δεν υπήρχε πριν, λόγω της απουσίας υπολογιστικής ισχύος» σημειώνει, απαριθμώντας τους κολοσσούς του Διαδικτύου, όπως το ΜySpace και το Linked Ιn που εξυπηρετούνται από τα συστήματά του. Πώς όμως χτίστηκε η Αster Data; «Στην αρχή δεν είχαμε μία. Στην Αμερική ήλθα με την υποτροφία του Στάνφορντ και κεφάλαιο μηδέν! Οπότεουσιαστικά όταν αρχίσαμε αυτή την ιδέα έπρεπε να βρούμε κεφάλαιο. Το φοβερό με τη Βάλεϊ είναι ότι πολλοί άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι, ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε καλές ιδέες και ανθρώπους» διηγείται.
Μάλιστα στη δική τους περίπτωση ήταν ο καθηγητής του στο Στάνφορντ Ντέιβιντ Τσέριτον ο οποίος στο παρελθόν είχε δώσει την πρώτη επιταγή στους ιδρυτές της Google και σήμερα είναι δισεκατομμυριούχος! Με την επιτυχία της Αster Data ήλθαν και άλλα κεφάλαια. Η Sequoia Capital, η οποία είναι κορυφαία εταιρεία επενδύσεων στην τεχνολογία, χρηματοδότησε την περαιτέρω ανάπτυξή της. Ωστόσο ο κ. Αργυρός ομολογεί ότι δεν είναι τόσο τα χρήματα όσο ο ανθρώπινος παράγοντας που πυροδοτεί την ανάπτυξη. «Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να πάρεις μαζί σου τους κατάλληλους ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν και θα σου δώσουν δουλειές και συνδέσεις με πιθανούς πελάτες. Η επένδυση στη Σίλικον Βάλεϊ συνοδεύεται από μια υπόσχεση υποστήριξης, που είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα. Ο άνθρωπος είναι το κλειδί για την ανάπτυξη» τονίζει. «Τώρα είμαστε σε άλλη φάση της ζωής της εταιρείας. Εχουμε μεγαλώσει, είμαστε πρωτοπόροι στον χώρο μας, λειτουργούμε πλέον ως ώριμη εταιρεία και σε φάση γρήγορης ανάπτυξης και εξέλιξης» σημειώνει. «Το αμερικανικό όνειρο δεν πέθανε. O χώρος μας βρίσκεται σε φοβερή ανάπτυξη και αν δημιουργήσεις μια καινοτομία, αυτή κάνει τέτοια τεράστια διαφορά, που δεν την πιάνει η κρίση» συμπληρώνει.
«Αυτή τη στιγμή στόχος είναι να βοηθήσω να εξελιχθεί η εταιρεία όσο γίνεται. Αν είσαι ιδρυτής, έχεις φοβερή επιρροή και εμπλοκή στα πάντα. Στην ανάπτυξη, στις νέες αγορές, στο μάρκετινγκ, στις στρατηγικές συμφωνίες. Στόχος είναι να μπει η εταιρεία σε ταχύτητα εξόδου από τη Γη προς το απώτερο Διάστημα!» σχολιάζει. Ο κ. Αργυρός εξηγεί ότι λόγω της καθημερινής δημιουργίας ενός τεράστιου όγκου δεδομένων, καταγράφεται η τάση όλες οι δουλειές που κάνουμε στο ΡC να είναι online.
Ο επιχειρηματίας, αναφερόμενος στην εξέλιξη της mobile τεχνολογίας κρούει το καμπανάκι, καθώς, όπως σημειώνει, «είναι ένα πεδίο τεράστιας ανάπτυξης και αποτελεί ευκαιρία για χώρες όπως η Ελλάδα».
Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (18.09.2010).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου