Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Οι νέοι που ξενυχτούν στο ίντερνετ γίνονται νευρικοί

Οι νέοι που κοιμούνται λίγο- λιγότερο από πέντε ώρες- επειδή περνούν όλη τη νύχτα σερφάροντας στο Ιντερνετ και παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια ψυχολογική ασθένεια, υποστηρίζουν ερευνητές στην Αυστραλία. Συνήθως, οι νέοι ηλικίας 17-24 ετών κοιμούνται κατά μέσο όρο οκτώ με εννέα ώρες κάθε βράδυ, όμως ο αριθμός των ωρών όλο και μικραίνει επειδή πολλοί παίζουν με τα ηλεκτρονικά γκάτζετ τις ώρες που θα έπρεπε να κοιμούνται.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Τζορτ για την Παγκόσμια Υγεία στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ανέλυσαν τις συνήθειες ύπνου περίπου 20.000 νέων ηλικίας 17 έως 24 ετών. Ανακάλυψαν ότι σχεδόν οι μισοί από όσους κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες κάθε νύχτα εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ψυχολογικής έντασης και θλίψης σε σύγκριση με το 1/4 όσων κοιμούνται οκτώ με εννέα ώρες την ημέρα. Ο καθηγητής Νικ Γκλόζιερ, επικεφαλής της μελέτης, λέει: «Τις τελευταίες δεκαετίες οι έφηβοι και οι νέοι κοιμούνται όλο και λιγότερες ώρες, ενώ γενικά οι υπόλοιποι κοιμόμαστε περισσότερο. Υπάρχουν πολλά γκάτζετ που τα παιδιά και οι νέοι παίρνουν στο δωμάτιό τους, τα οποία δεν υπήρχαν παλαιότερα. Παρ΄ ότι περνούν πολλές ώρες το βράδυ ασχολούμενοι μαζί τους, το πρωί πρέπει να σηκωθούν και να πάνε στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο ακριβώς την ίδια ώρα, όπως πήγαιναν και τις περιόδους που κοιμόντουσαν περισσότερο. Ετσι, πολλοί μαθητές ή φοιτητές αρχίζουν και παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα από την έλλειψη ύπνου».

Ο καθηγητής Γκλόζιερ διευκρινίζει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο. «Βλέπουμε νέους οι οποίοι αρχίζουν με άγχος και προβλήματα στους βιορυθμούς τους, που εξελίσσονται σε βαριά κατάθλιψη».

Πηγή: Τα Νέα (03.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου