Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ο «Κυνόδοντας» «πάει» στα Όσκαρ

Ως υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει στα βραβεία Όσκαρ τη χώρα μας η ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.

Η ταινία επιλέχθηκε παμψηφεί την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, που συστήθηκε από το Yπουργείο Πολιτισμού ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Η Ακαδημία των Όσκαρ θα αποφασίσει σε λίγους μήνες για τις υποψηφιότητες και τότε θα γίνει γνωστό, αν ο Κυνόδοντας θα συμμετάσχει στην πεντάδα των υποψηφίων για Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Υπενθυμίζεται πως η ταινία διακρίθηκε στις Κάννες, ενώ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο «Κυνόδοντας» δείχνει ένα ζευγάρι που μεγαλώνει τα τρία παιδιά του εντελώς αποκομμένα απο τον έξω κόσμο σε μία βίλα περικυκλωμένη από ψηλούς τοίχους σε ένα μη κατονομαζόμενο προάστιο μιας ελληνικής πόλης.

Γραμμένη και σκηνοθετημένη από το Γιώργο Λάνθιμο, γεννημένο στην Αθήνα το 1973, η ταινία δείχνει τη λειτουργία μιας δικτατορίας στην κλίμακα της πυρηνικής οικογένειας, όπου ο διανοητικός χειρισμός, η μόνιμη απειλή, η διαστροφή της γλώσσας και το ψέμα (τα παιδιά θα φθάσουν σε ηλικία να φύγουν όταν θα πέσουν οι κυνόδοντές τους, τους λένε) είναι καθημερινά.

Πηγή: Η Καθημερινή (24.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου