Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Από τη Δευτέρα η Μύρτις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα στέλνει το μήνυμά της στο αθηναϊκό -και όχι μόνον- κοινό η Αθηναία έφηβη «Μύρτις», από τον χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου θα φιλοξενείται έως τον Νοέμβριο, πλάι στις επιτύμβιες στήλες επώνυμων νεκρών της αρχαιότητας.

Η ανώνυμη 11χρονη Αθηναία, που βρέθηκε στον ομαδικό τάφο του λοιμού του 430 π.Χ. στον Κεραμεικό και πήρε το όνομα «Μύρτις» από τους επιστήμονες, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την ανάπλαση του προσώπου της, πέθανε από τον τυφοειδή πυρετό (γνωστός και ως λοιμός της Αθήνας), που αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας, στα τέλη του 5ου αιώνα π .Χ, «σκοτώνοντας» και τον Αθηναίο πολιτικό Περικλή.

Ο καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ψυχή της ιδέας της ανασύστασης του προσώπου της Μύρτιδος, έχει δηλώσει ότι «η αναβίωση του προσώπου του κοριτσιού, όχι μόνο θα ήταν ευκαιρία για να δούμε μια αρχαία Αθηναία που έπαιζε στους πρόποδες της Ακρόπολης, όταν οι Αθηναίοι δημιουργούσαν τον Παρθενώνα, αλλά επιθυμούσε με την 'επιστροφή της' να στείλει ηχηρό μήνυμα στον κόσμο και στους ηγέτες του».

Το μήνυμα αυτό είναι: «Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό μου, ελπίζω ότι το μήνυμά μου θα επηρεάσει και θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν και να κάνουν πραγματικότητα τους Στόχους της Χιλιετίας της Ανάπτυξης. Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση, ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως, εσείς οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, έχετε όλα τα μέσα για να προλαμβάνετε και να θεραπεύετε ασθένειες».

Το μήνυμα-επιστολή της Μύρτιδος, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ, μεταφράστηκε σε 13 γλώσσες και απευθύνεται σε ισάριθμους ηγέτες.

Πηγή: Το Βήμα (09.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου