Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Δωρεάν πρόσβαση στα τεύχη της Εφημερίδας της Κυβέρνησης

Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα τεύχη της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας του Εθνικού Τυπογραφείου, έχουν πλέον οι πολίτες, κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο του προγράμματος "Διαύγεια" για την ενίσχυση της διαφάνειας. Ταυτόχρονα, απεστάλη εγκύκλιος σε όλους τους δημόσιους φορείς σχετικά με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο Διαδίκτυο.

Η ανάρτηση πράξεων και αποφάσεων πρέπει να γίνεται σύντομα, με τρόπο απλό, κατανοητό και εν γένει φιλικό προς τους χρήστες. Ο πολίτης πρέπει να μπορεί να αναζητεί και να προσπελαύνει τις σχετικές πληροφορίες χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες ή γνώσεις, ενώ μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τους πολίτες με αναπηρία. Η παράβαση της υποχρέωσης, η οποία δεν υποκαθιστά το σύστημα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή άλλες μορφές δημοσιότητας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Υπόχρεοι για ανάρτηση είναι ο Πρωθυπουργός, το Υπουργικό Συμβούλιο και τα συλλογικά κυβερνητικά όργανα (Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί, Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται τακτικώς κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, ανεξάρτητες και ρυθμιστικές διοικητικές αρχές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τα όργανα διοίκησης φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Λαμβάνονται βέβαια υπόψη δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, κρατικά απόρρητα, κανόνες πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, κ.ά.

Ο νέος νόμος πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου για τις πράξεις του Πρωθυπουργού, του Υπουργικού Συμβουλίου, των γραμματέων και Περιφερειών. Από την 1η Νοεμβρίου θα ισχύσει για τα όργανα των ΝΠΔΔ, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ανεξάρτητων αρχών και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ για τους ΟΤΑ από τις 15 Μαρτίου του 2011.

Πηγή: www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου