Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Οκτώ γειτονιές για παιδιά στην Τεχνόπολη

Η μικρή Πόλυ είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που ζει στην Αθήνα αλλά ονειρεύεται μια πιο ανθρώπινη, όμορφη, δίκαιη και διασκεδαστική πόλη. Ενα φθινοπωρινό πρωινό το μπαλόνι τής φεύγει από τα χέρια. Το ακολουθεί προσπαθώντας να το πιάσει με αποτέλεσμα να φτάσει έξω από την πύλη στη Μικρόπολη, σε μια πολιτεία-θαύμα, μόνο για παιδιά. Δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας αλλά για γέννημα της φαντασίας των ανθρώπων μιας νέας πολιτείας, έκτασης 27 στρεμμάτων, η οποία από μεθαύριο ως και την Κυριακή θα περιμένει να την «κατοικήσουν» παιδιά από 6 ως 13 ετών.

Η μικρή Πόλυ αναλαμβάνει ξεναγός των μικρών και των μεγάλων που θα περάσουν την πύλη της, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, για να επισκεφθούν τις οκτώ γειτονιές της και να συμμετάσχουν στις εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις της. Με σκοπό να διαμορφώσουν τους πολίτες του αύριο, οι άνθρωποι της νέας πολιτείας θα τους πληροφορήσουν για το περιβάλλον, την οδική ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγιεινή διατροφή, την υπεύθυνη υιοθεσία σκύλου, την τεχνολογία και τις αξίες του αθλητισμού. Είκοσι μη κερδοσκοπικοί φορείς- περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές διοργανώσεις, πανεπιστήμια, ινστιτούτα και ειδικοί στα παιχνίδια δράσης- παίρνουν μέρος σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, «με προοπτική θεσμού», όπως μας λέει ο κ. Γιάννης Γουρζελάς, ιδιοκτήτης της εταιρείας διοργάνωσης και εκ των βασικών εμψυχωτών της προσπάθειας. «Για την Πέμπτη και την Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες επισκέψεις από δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, ενώ το Σαββατοκύριακο η Μικρόπολις ανοίγει για τα παιδιά και τους συνοδούς τους».

Οχι, δεν πρόκειται για μικρό διάστημα, δεδομένου ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς των διοργανωτών, η Μικρόπολις θα υποδεχτεί περίπου 20.000 άτομα. «Αν σκεφτεί κανείς ότι οι οργανώσεις που συμμετέχουν είναι δυνατοί “συμπαίκτες”, έχοντας ο καθένας χιλιάδες μέλη που κινητοποιούνται για το γεγονός, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το πώς καταλήξαμε σε αυτούς τους υπολογισμούς» εξηγεί ο κ. Γουρζελάς.

Η Μικρόπολις, πάντως, δεν θα μείνει... για πάντα στην Αθήνα. Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να μεταφέρουν τμηματικά το εγχείρημά τους στην επαρχία, έτσι ώστε να δώσουν τη δυνατότητα ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης και στα παιδιά εκτός Αττικής.

Η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι.
23, 24 Σεπτεμβρίου 09.00-14.00.
25, 26 Σεπτεμβρίου 10.00-19.00.

Πληροφορίες: http://www.mikropolisfestival.gr/.
Είσοδος: Δωρεάν για παιδιά, σχολεία και φορείς, 8 ευρώ για τους ενηλίκουςσυνοδούς.

Τι περιλαμβάνει η πόλη-θαύμα

Η Γειτονιά της Φύσης. Τα παιδιά μαθαίνουν για σπάνια άγρια ζώα και οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Η Γειτονιά όλων των Ανθρώπων. Πώς μοιάζει ένα κενυατικό χωριό; Τι σημαίνει ισότητα; Ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Τις δράσεις υλοποιούν ανθρωπιστικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Η Γειτονιά της Γεύσης. Μουσικομαγειρικό σόου στον ρυθμό της Μεσογειακής Διατροφής. \251 Η Γειτονιά της Τεχνολογίας. Στο Εργαστήριο Ψηφιακού Αnimation του Δήμου Αθηναίων, ιστορίες στο χαρτί που μεταφέρονται στην οθόνη και μεταμορφώνονται σε καρτούν.

Η Γειτονιά της Χαράς. Μουσικοπαραμυθένιο εργαστήρι με ήχους από ανακυκλώσιμα υλικά, εργαστήρια πηλοπλαστικής, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, αλλά και ρομποτάκια που παίζουν ποδόσφαιρο.

Η Γειτονιά του Αθλητισμού. Αθλήματα, συμβουλές από γυμναστές, και συναντήσεις-εκπλήξεις με προσωπικότητες του αθλητισμού.

Η Γειτονιά της Οδικής Ασφάλειας. Ακόμη, μέσα από μια προσομοίωση δρόμου και γκρεμού και με τη χρήση ειδικών γυαλιών, οι μεγάλοι συνειδητοποιούν τι σημαίνει να βρίσκεσαι υπό την επήρεια αλκοόλ και ποιες συνέπειες έχει στην οδήγηση.

Η Γειτονιά του Φίλου μας του Σκύλου. Εκπαιδευμένα σκυλάκια παραδίδουν στα παιδιά μαθήματα καλής συμπεριφοράς προς τους τετράποδους φίλους μας.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (22.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου