Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστροφή στο χωριό!

Η παγκόσμια ιστορία είναι και ένα αφήγημα μεταναστεύσεων. Ανθρωποι αφήνουν τον τόπο τους για να σπουδάσουν και να εργαστούν, ενώ άλλοι εγκαταλείπουν τα ξένα μέρη και επιστρέφουν εκεί απ΄ όπου ξεκίνησαν. Σε μια τέτοια «κυκλική» συγκυρία φαίνεται να βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Λίγο η οικονομική κρίση και οι απολύσεις, λίγο οι ασφυκτικοί ρυθμοί της καθημερινότητας στις μεγάλες πόλεις, λίγο και η ανάγκη για φύση και καθαρό αέρα οδηγούν χιλιάδες έλληνες στους δρόμους της παλιννόστησης στην ύπαιθρο, επαναφέροντας (εν μέρει) την πληθυσμιακή και αναπτυξιακή ισορροπία της Ελλάδας.

Πιο τυχεροί ανάμεσα στους παλιννοστούντες είναι αυτοί που προέρχονται από περιοχές που γνωρίζουν τουριστική ανάπτυξη, καθώς η επιστροφή στο χωριό συνοδεύεται συνήθως από... μεγαλεπήβολα επιχειρηματικά σχέδια. «Το φαινόμενο της “επιστροφής στις ρίζες” εμφανίζεται κατ΄ εξοχήν στην Κεφαλλονιά. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι το 1981 ο πληθυσμός της ήταν 21.000 κάτοικοι, ενώ σήμερα είναι 42.000. Ετσι ενισχύθηκε η επιχειρηματικότητα και ο τουρισμός, άνθησε η οικοδομή και δημιουργήθηκαν θέσεις απασχόλησης» σχολιάζει στο «Βήμα» ο νομάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Δ. Γεωργάτος .

Δεν είναι μόνον ο τομέας του τουρισμού όμως που προσφέρει ευκαιρίες στους παλιννοστούντες με επιχειρηματικό δαιμόνιο. Ο 30χρονος κ. Π. Μαντασάς έλαβε πριν από τρία χρόνια την απόφαση να εγκαταλείψει την Αθήνα όπου μεγάλωσε και τη θέση του ως χρυσοχόου σε γνωστό οίκο κοσμημάτων για να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του πατέρα του, την Οκτωνιά Αλιβερίου Ευβοίας. Εκεί άνοιξε το δικό του χρυσοχοείο και εργαστήριο και- όπως δηλώνει- η ζωή του άλλαξε ριζικά. «Αν και ήμουν ευχαριστημένος από τις απολαβές της δουλειάς μου, δεν άντεχα τους φρενήρεις ρυθμούς της Αθήνας. Στην επαρχία ζεις πιο ήρεμα και την ίδια στιγμή έχεις την ευκαιρία να αρχίσεις κάτι δικό σου στο οποίο επενδύεις το μεράκι και τη δημιουργικότητά σου» σχολιάζει ο ίδιος στο «Βήμα».

Ο ενθουσιασμός του κ. Μαντασά «μεταδόθηκε» και στους γονείς του και σύντομα ο συνταξιούχος στρατιωτικός κ. Τ. Μαντασάς και η σύζυγός του Νατάσα αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον γιο τους στον τόπο από τον οποίο οι ίδιοι είχαν φύγει πριν από τέσσερις δεκαετίες! Σήμερα δηλώνουν πανευτυχείς μακριά από το νέφος και την πίεση της πρωτεύουσας, ενώ η κυρία Μαντασά έχει έναν επιπλέον λόγο για να νιώθει δημιουργική. «Εργάζομαι καθημερινά στο χρυσοχοείο του Παντελή και με γοητεύει τόσο η επαφή με τους πελάτεςόσο και το “επιχειρηματικό” σκέλος της δουλειάς» σχολιάζει η ίδια, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν είχε ασχοληθεί μόνο με τα οικιακά και δεν είχε βιώσει παρόμοιες εμπειρίες.

Ο Παντελής Μαντασάς με τη μητέρα του Νατάσα στο χρυσοχοείο που άνοιξε στην Οκτωνιά Αλιβερίου Ευβοίας Η επιστροφή στις ρίζες ευνοείται και από έναν ακόμα παράγοντα: την κατασκευή υποδομών που διευκολύνουν τις μεταφορές και «μικραίνουν» τις αποστάσεις. Ειδικότερα, το Παρατηρητήριο της Εγνατίας οδού έχει δείξει με τις έρευνές του ότι το μεγάλο αυτό έργο έχει λειτουργήσει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της ζώνης επιρροής του. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις, όπως αυτές του Νομού Ιωαννίνων και της Κέρκυρας, που αυξήθηκε τόσο η αγοραστική δύναμη όσο και ο ίδιος ο πληθυσμός. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Χωρικού Σχεδιασμού (ΕSΡΟΝ) η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» λειτούργησε ευεργετικά για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των κοντινών της νησιών. Το ίδιο ισχύει και από τη βελτίωση των μεταφορών στον χώρο του Αιγαίου, γεγονός που έκανε τα νησιά του πιο θελκτικά για εγκατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (05.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου