Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

10 tips για ασφαλή πλοήγηση

Τον browser και τα μάτια σας.
Το «όχημα» για να περιπλανηθείτε στον κόσμο του Διαδικτύου είναι το πρόγραμμα πλοήγησης ή browser. Είναι όμως και το «όχημα» για να μπουν στον υπολογιστή σας οι ανεπιθύμητοι εισβολείς, οι οποίοι αξιοποιούν τις αδυναμίες προγραμματισμού που παρουσιάζουν οι browsers για να επιτεθούν σε έναν υπολογιστή, χωρίς οι χρήστες να το αντιληφθούν. Ο Ιnternet Εxplorer και ο Firefox είναι οι περισσότερο «στοχοποιημένοι» browsers, ακριβώς επειδή είναι οι πιο δημοφιλείς. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε πάντα τις τρέχουσες εκδόσεις και να «κατεβάζετε» τις ενημερώσεις λογισμικού. Είναι προτιμότερο να ενεργοποιήσετε την επιλογή των αυτόματων ενημερώσεων από το μενού ρυθμίσεων του browser.

Αntivirus, το καλύτερο γιατρικό.
Η «πρώτη γραμμή» προστασίας του υπολογιστή είναι το antivirus. Τα προγράμματα προστασίας από ιούς «σαρώνουν» τον υπολογιστή σας και ψάχνουν για δεδομένα που παραπέμπουν σε μια λίστα από γνωστούς ιούς. Οι ιοί που αναγνωρίζονται διαγράφονται αυτόματα ή μπαίνουν σε «καραντίνα», προκειμένου να αποτραπεί η μόλυνση του υπολογιστή. Οσο πιο πρόσφατα αναβαθμισμένο είναι το antivirus τόσο περισσότερο προστατευμένοι είστε. Επίσης, καλό θα είναι κατά διαστήματα να χρησιμοποιείτε από μόνοι σας την επιλογή scan now και να μην βασίζεστε μόνο στο αυτόματο σκανάρισμα. Δεκάδες γνωστά προγράμματα προστασίας διατίθενται δωρεάν στο Ιντερνετ (π.χ. Αvast, ΑVG, Κaspersky, ΝΟD, Νorton, Ρanda κ.λπ.).

Προσοχή στο «σκουλήκι».
Τον τελευταίο χρόνο το «σκουλήκι» που ακούει στο όνομα Koobface (αναγραμματισμός του Facebook), υπόσχεται πρόσβαση σε «καυτά» βίντεο και σας ζητά να «κατεβάσετε» έναν ψεύτικο multimedia player για να το δείτε. Εάν το κάνετε, ο υπολογιστής μολύνεται και γίνεται «ζόμπι», δηλαδή γίνεται όχημα για να μεταδίδονται ιοί σε άλλους υπολογιστές.

Ενας τοίχος στο ΡC.
Αν το antivirus προσπαθεί να εντοπίσει ιούς, το firewall απλά μπλοκάρει κάθε δεδομένο που προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας χωρίς άδεια. Το τείχος προστασίας δεν κάνει διάκριση μεταξύ των ιών και των ασφαλών δεδομένων. Αν το έχετε ενεργοποιημένο θα μπλοκάρει αυτόματα την εφαρμογή και θα σας ρωτήσει αν θέλετε να της επιτρέψετε την πρόσβαση.

Πιο «αυστηρό» Facebook.
Μην αποδέχεστε «αιτήματα φιλίας» από άτομα που δεν γνωρίζετε. Ισχυροποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου αν θέλετε να κρατήσετε τα δεδομένα που «ανεβάζετε» μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Στο μενού «Λογαριασμός» πατήστε «Ρυθμίσεις Απορρήτου» και καθορίστε αν οι πληροφορίες σας θα είναι ορατές από όλους, από τους φίλους σας και τους φίλους τους ή μόνο από τους δικούς σας φίλους.

Προστατέψτε τα email σας.
Κρατήστε τον κωδικό πρόσβασης μυστικό και αλλάζετέ τον τακτικά (κάθε 1-2 μήνες). Αποσυνδέεστε πάντα κάνοντας log off όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστές που ενδέχεται να ανοίξουν και άλλοι. Μην ανοίγετε επισυναπτόμενα αρχεία από email που προέρχονται από άγνωστο αποστολέα. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα αρχεία με κατάληξη exe, pif, ή vbs. Διαγράψτε τα spam και τα junk email. Μην τα προωθείτε και μην απαντάτε σε αυτά. Εγκαταστήστε ειδικά φίλτρα που μπλοκάρουν τα spam. Οι περισσότερες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Gmail, Υahoo, Ηotmail κ.λπ.) έχουν προεγκατεστημένα εργαλεία antispam. Ελέγξτε την προστασία που έχετε από το πεδίο ρυθμίσεων του λογαριασμού σας.

Στιγμιαίοι κίνδυνοι.
Αν χρησιμοποιείτε instant messengers (π.χ. ΜSΝ, Υahoo, ΑΟL) ή υπηρεσίες όπως το Skype, αποφύγετε να προσθέσετε στις επαφές σας ανθρώπους που δεν ξέρετε στην πραγματικότητα και έχετε γνωρίσει σε κάποιο chatroom. «Μπλοκάρετε» τους χρήστες που σας ενοχλούν, ρυθμίζοντας τις παραμέτρους του προγράμματος συνομιλίας. Αν χρησιμοποιείτε ΙRC chat, απενεργοποιήστε την επιλογή αυτόματης αποδοχής και εκτέλεσης αρχείων.

Downloading με σύνεση.
Μην «κατεβάζετε» αρχεία που προέρχονται από άγνωστες, ύποπτες ή αναξιόπιστες πηγές. Προτού κάνετε downloading σιγουρευτείτε ότι η πηγή προέλευσης είναι αξιόπιστη και γνωστή. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό antivirus που έχετε εγκαταστήσει σκανάρει τα αρχεία που «κατεβάζετε».

«Ενοχες» διαφημίσεις.
Ενας δημοφιλής τρόπος επιθέσεων είναι οι ιοί κρυμμένοι μέσα σε διαφημίσεις, με πιο γνωστή απάτη την εμφάνιση ενός ενημερωτικού «παραθύρου» (alert), που σας ειδοποιεί ότι δήθεν ένας ιός έχει εντοπιστεί στον υπολογιστή σας. Φυσικά ιός δεν υπάρχει και το λογισμικό ασφαλείας που σας πλασάρεται είναι ψεύτικο. Το κλείσιμο των pop-ups ή η επανεκκίνηση του browser θα λύσει το πρόβλημα. Αν οι επιθέσεις επιμείνουν, «σαρώστε» τον υπολογιστή σας με antivirus ή χρησιμοποιήστε το δωρεάν εργαλείο αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού Software Removal Τool.

Η παγίδα των αναζητήσεων.
Οι κυβερνο-εγκληματίες προσπαθούν να «ξεγελάσουν» τις μηχανές αναζήτησης, τοποθετώντας μολυσμένες ιστοσελίδες στην κορυφή των αποτελεσμάτων για δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά. Το Google και άλλες μηχανές αναζήτησης, όπως το Βing, προσπαθούν να ανιχνεύσουν αυτά τα sites και να τα αφαιρέσουν από τα αποτελέσματα που προβάλλουν. Δωρεάν εργαλεία όπως το SiteΑdvisor της ΜcΑfee και το Firefox add-on Web of Τrust μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα επικίνδυνα links.

Πηγή: Τα Νέα (28.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου