Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Οι νέοι αρχιτέκτονες χτίζουν το μέλλον

Εκθεση με εβδομήντα τέσσερις αρχιτεκτονικές προτάσεις στην 6η Βiennale στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη.

O Σωκράτης Γιαννούδης σχεδίασε για τα Χανιά μια βιοκλιματική κατοικία, ενώ η Στέλλα και ο Πιέρος Πιερής έφτιαξαν ολόκληρο τουριστικό συγκρότημα στη Χαλκιδική, πρότυπο οικολογικού σχεδιασμού. Στο Ναύπλιο το αρχιτεκτονικό γραφείο Laba στήνει ένα περίπτερο ψηφιακής ξενάγησης για τους τουρίστες, ενώ μια άλλη μεγάλη ομάδα αρχιτεκτόνων κάνει την ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη στην Καβάλα.

Αυτές είναι μερικές μόνον από τις 74 συνολικά αρχιτεκτονικές προτάσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στην 6η Βiennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 15 Σεπτεμβρίου στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Και αυτά τα έργα άλλωστε επιλέχθηκαν μεταξύ 368 συμμετοχών, ένας αριθμός ρεκόρ, υπερδιπλάσιος της προηγούμενης διοργάνωσης.

Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Κατοικίες είναι οι μισές από τις μελέτες, κατασκευασμένες ή υπό κατασκευή, ακολουθούν διάφορα κτίρια (πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, επαγγελματικά και εμπορικά) και τέλος ένας μάλλον περιορισμένος αριθμός μελετών εξωτερικού χώρου.

Οπως λένε μάλιστα τα μέλη της κριτικής επιτροπής, οι αρχιτέκτονες- καθηγητές Νίκος Καλογήρου, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Λόης Παπαδόπουλος και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τους νέους έλληνες αρχιτέκτονες είναι ότι ανάμεσα στις βραβευμένες συμμετοχές σε διαγωνισμούς υπάρχουν αρκετές με διεθνείς διακρίσεις.

Η παρουσίαση των έργων θα γίνει με φωτογραφίες, σχέδια, οπτικοακουστικό υλικό και με προπλάσματα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχιτέκτοναςκαθηγητής Ηλίας Κωνσταντόπουλος.

Μουσείο Μπενάκη, νέο κτίριο (Πειραιώς 138), 6η Βiennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων,
διάρκεια 15 Σεπτεμβρίου ως 17 Οκτωβρίου 2010.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα (03.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου