Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ραντεβού στο νέο Πεδίον του Αρεως

Στο τέλος της μεγάλης, αναμορφωμένης αλέας που ανοίγεται πίσω από το άγαλμα του Κωνσταντίνου, θαμώνες παίζουν τάβλι και σκάκι. Αυτή ήταν μια συνηθισμένη εικόνα στο «παλιό» Πεδίον του Αρεως κι ευτυχώς έχει μεταφερθεί αυτούσια στο σχεδόν αγνώριστο τμήμα του πάρκου που παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στους Αθηναίους από την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς.

Η εικόνα είναι εντυπωσιακή. Η μεγάλη αναμονή (σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη εξαιτίας της πολύμηνης διακοπής των εργασιών ύστερα από προσφυγή πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας) φαίνεται να άξιζε τον κόπο. Η Αθήνα, και μάλιστα μια περιοχή της που πιέζεται πολλαπλώς τα τελευταία χρόνια, υποδέχεται ένα δημόσιο χώρο υψηλής ποιότητας. Μην ξεχνιόμαστε, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων βρίσκεται η οδός Τοσίτσα...

Αλλά φτάνοντας στο Πεδίον του Αρεως, νομίζεις ότι έχεις αλλάξει πλανήτη.

Το αποτέλεσμα, εκτός από την Υπερνομαρχία, θα πρέπει να πιστωθεί και στον γνωστό, καταξιωμένο αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη, η εμπλοκή του οποίου δικαιώνει όσους μιλούν συχνά για την υπεραξία της καλής αρχιτεκτονικής.

Πέρα από τις επιμέρους παρεμβάσεις που αναδεικνύουν νέες εστίες ενδιαφέροντος (όπως την υδάτινη διαδρομή με τα πλατάνια, την πλατεία με τους επιδαπέδιους πίδακες ή το κανάλι δίπλα στον ροδώνα) η ανανέωση είναι καταιγιστική σε κάθε σου βήμα. Η άσφαλτος αντικαταστάθηκε από κυβόλιθους, ενώ οι εσωτερικές διαδρομές καλύφθηκαν με το λεγόμενο «πατημένο χώμα».

Οι εργασίες συνεχίζονται με στόχο ολόκληρο το πάρκο να παραδοθεί στο τέλος Νοεμβρίου, όταν θα είναι έτοιμος, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο Μινωικός Λαβύρινθος (βοτανικός κήπος στον οποίο φυτεύεται μεγάλο μέρος δένδρων, θάμνων και ποωδών φυτών της αττικής χλωρίδας στην πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, κοντά στην είσοδο της Μπούσγου) και ο κεντρικός ελαιώνας στην περιοχή του αγάλματος της Αθηνάς. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα ανακατασκευής του πρώην θεάτρου «Αλίκη» και του θεάτρου «Αλσους». Μέχρι τότε θα συνεχιστούν και οι φυτεύσεις των χιλιάδων δένδρων και φυτών που θα πρέπει να γίνονται σε κατάλληλο χρόνο. Την ασφάλεια του πάρκου επιβλέπει ειδική υπηρεσία φύλαξης, αλλά οι άνθρωποι της Υπερνομαρχίας προωθούν ένα νέο θεσμό, του «εθελοντή φύλακα» και απευθύνεται στους επισκέπτες ζητώντας τους όχι μόνο να σέβονται το Πεδίον του Αρεως, αλλά οι ίδιοι να το προστατεύουν, εμποδίζοντας καταστροφικές ενέργειες και πράξεις.

Πηγή: Η Καθημερινή (21.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου