Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Οι "Νεφέλες" στο Ηρώδειο για τα 50 χρόνια κυπριακής δημοκρατίας

Τον «χορό» των εμβληματικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ανοίγει η Αθήνα. Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, μια εξαιρετική παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) που παρουσιάστηκε πέρσι στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, έρχεται στο Ηρώδειο την προσεχή Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

«Οι Νεφέλες έρχονται, πάρτε θέση» είπε ο πρέσβης της Κύπρου κ. Ιωσήφ Ιωσήφ στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο «Σπίτι της Κύπρου» με τη συμμετοχή των βασικών συντελεστών της παράστασης, τον καλλιτεχνικό διευθυντή των εκδηλώσεων κ. Άντη Παρτζίλη, τον διευθυντή και τον πρόεδρο του ΘΟΚ κ. κ. Βαρνάβα Κυριαζή και Δημήτρη Καραγιάννη αντίστοιχα.

«Έχουμε πολλά να γιορτάσουμε, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο κ. Ιωσήφ επισημαίνοντας ότι αυτή η 50ετία ήταν «μία παρατεταμένη δημιουργική πνοή των ανθρώπων αυτού του τόπου, και, παρά τις δυσκολίες που είχαμε ως λαός και ως κράτος, τα πήγαμε καλά». Ο ίδιος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία των δύο Προέδρων της Δημοκρατίας στην παράσταση ευχόμενος να είναι και ο καιρός συνεργάσιμος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50χρονα από την ίδρυσή της, έχει διοργανώσει μία σειρά εκδηλώσεων- εικαστικές και αρχαιολογικές εκθέσεις, συναυλίες, θέατρο, διαλέξεις κλπ- στην Κύπρο και το εξωτερικό θέλοντας να προβάλει τα επιτεύγματα της χώρας σε πολιτικό, κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Από αυτές ξεχωρίζουν οι εμβληματικές εκδηλώσεις σε επιλεγμένες πρωτεύουσες του εξωτερικού, όπως η Αθήνα, το Λονδίνο, οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα. Κορωνίδα των εμβληματικών εκδηλώσεων θα είναι αυτή στην Λευκωσία την 1η Οκτωβρίου με μία σύνθεση μουσικής, τραγουδιού, χοροθεάτρου, οπτικών εφέ και πολυμέσων.

Την παράσταση της κωμωδίας του Αριστοφάνη στο Ηρώδειο υπογράφουν ως προς την σκηνοθεσία ο Βαρνάβας Κυριαζής και ως προς την μουσική ο Σταμάτης Κραουνάκης. Η σκηνογραφία είναι του Χάρη Καυκαρίδη, τα κοστούμια του Λάκη Γενεθλή και η χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη. Βασικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Ανδρέας Τσουρής, Σταύρος Λούρας, Χριστόδουλος Μαρτάς, Αννίτα Σαντοριναίου και Έλενα Ευσταθίου.

Πηγή: Η Καθημερινή (02.09.2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου